Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Idén is Lábán-díj

Kultúra   |   2010, február 24 - 16:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ötödik alkalommal adták át a Lábán Rudolfról, a XX. századi európai modern táncművészet nagyhatású alakjáról elnevezett kortárs, magyar táncművészeti díjat. A Trafó másfél millió forinttal járó elismerését idén Duda Éva Lunatika című darabja, a MU Színház félmillióval támogatott díját pedig Kovács Gerzson Péter re-DNS című alkotása nyerte el.


A hagyományosan a Tranzit Art Caféban megrendezett Lábán-díjátadáson ismét egy meglehetősen erős mezőnyből került ki az a két produkció, amely a Trafó és a MU Színház által alapított díjat átvehette.

Az esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló tíztagú zsűrinek mint mindig, ezúttal is nehéz dolga volt, hiszen kiemelkedő minőségi produkciók születtek ebben az évadban.

A kilenc versenyben maradt produkció a Budapest Kortárstánc Főiskola Yucca című előadása (rendező: Angelus Iván), a Duda Éva által rendezett Lunatika, a Csak a felhők a Forte Társulat előadásában (rendező-koreográfus: Horváth Csaba), a Seven című Frenák Pál-darab, a Hodworks Supra Hits-e (koreográfus: Hód Adrienn), a Közép-Európa Táncszínház Hangképek című darabja (koreográfus: Katona Gábor), illetve szintén a KET által jegyzett Valami történ(e)t (koreográfus: Pataky Klári), a TranzDanz re-DNS (koreográfus: Kovács Gerzson Péter) című előadása, és a Magyar Állami Operaház - Magyar Jazzművészek Társasága együttműködésével létrejött Déja vu (koreográfus: Venekei Mariann) voltak.

A díjakat ezúttal Elek Ferenc színész és Elek Dóra, a Baltazár színház vezetője adta át: az idei két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett.

A díjnyertes Lunatika kapcsán Duda Éva elmondta, a darab azt boncolgatja, hogy az ember mennyire tudja a saját életét irányítani: az eleve elrendeltség és az önálló akarat kérdését firtatja. Az előadást legközelebb a MU Színházban, március 3-án és 4-én láthatja a közönség.

A MU Színház díját re-DNS című alkotásával elnyerő koreográfus, Kovács Gerzson Péter már az ünnepség után elárulta, mire fogják költeni a kapott összeget. November végén mutatják be a Szimultán ablak című előadást, amely a hiányról szól. A talány az, hogy azt, ami nincs, hogyan mutatjuk meg - csigázta érdeklődésünket a koreográfus.