Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Így írunk mi! - Újbudai könyvajánló (49. hét)

Kultúra   |   2008, december 2 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A könyvekhez tartozó borítókat a képre kattintva tekinthetik meg.

Az aktuális héten - a hozzánk eljuttatott információk alapján - huszonkilenc újbudai könyvkiadó által publikált mű jelent meg. A címeket ABC sorrendben közöljük:

Cím: A 2008-as hitelválság és következményei - A pénzügyi piacok új paradigmája 
Szerző: Soros György 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Műfaj: közgazdaság 

Soros György neve jól ismert Magyarországon, nemcsak mint pénzügyi befektető, gazdasági szakember, hanem mint olyan személy, aki szakértelmét és anyagi eszközeit jobbító szándékkal az oktatás, művelődés területén is "haszon"-nal kamatoztatja - mindannyiunk érdekében. Legutóbbi kötetében a mindenekelőtt az Amerikát sújtó hitelválság okait elemzi, és megpróbálja megtalálni a megoldás kulcsait. Választ keres többek közt arra, miként alakíthatnánk a jövőben másképp a gazdaság menetét, s hogyan tudnánk "megjavítani" a világot. 

www.scolar.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Adventi koszorúk 
Szerző: Silvia Braun 
Kiadó: Cser Kiadó 
Műfaj:hobbi (kézimunka) 

"Az adventi időszak a várakozás jegyében telik. Készítsünk adventi koszorút december 1-jén, majd minden vasárnap gyújtsunk meg egy gyertyát, úgy a szentestén majd négy gyertya ragyogja be otthonunkban az ünnepet. A hagyományos adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van. A lila a bűnbánat színe. A rózsaszínű gyertyát advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap kell meggyújtani. Természetesen bármilyen más színösszeállításban is elkészíthetjük a koszorút, csak arra ügyeljünk, hogy egymással harmonizáló, ünnepi színek legyenek. A könyvben különféle színösszeállításokat mutatunk be. Ne keseredjünk el, ha nem találunk pont olyan díszítőelemeket, mint a könyvben szereplő koszorúkon van, hanem bátran helyettesítsük egyéb díszekkel. A hobbiboltokban széles választékban találunk terméseket, díszeket. Szerényen díszítsük a koszorút, ne zsúfoljuk tele. Ha gyerekek is vannak a családban, közösen dolgozzunk. A kész koszorú úgy még nagyobb öröm lesz." (a Szerző) 

www.cserkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: A fáraó menyasszonya 
Szerző: Jacoub Sharouni, Hani El-Masri 
Kiadó: Kráter Kiadó 
Műfaj: mese 

Az egyiptomi szerzőpáros (író és grafikus) csodaszép vállalkozása számtalan nemzetközi díjat (Ibby-, Mubarak Gyermekkönyv-, Afrika-díj) nyert az utóbbi években. Az Ezeregyéjszaka meséinek képeskönyv kiadásával évtizedek óta adós a magyar könyvkiadás. A Kráter Műhely Egyesület új vállalkozása természetesen nemcsak ezt a hiányt kívánja pótolni, hanem míves és igényes gyerekkönyvet ad az olvasó kezébe, amikor útjára bocsátja a kivételes mesesorozatot. 

www.krater.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: A siker helye Hollywood-Magyarok találták fel az amerikai filmet? 
Szerző: Bokor Pál 
Kiadó: Atlantic Press Kiadó 
Műfaj: ismeretterjesztő, film 

Egy meghökkentő és tanulságos könyv a bulvársajtó zavaros felszíne mögött szinte már láthatatlan amerikai filmbirodalomról. A szerző a készülő Hollywood-trilógia második részeként az amerikai filmgyártás százéves történetét írta meg ebben a könyvében, magyar szemmel, a filmproducer szemével. A ricsei születésű Adolph Zukortól és a tolcsvai William Foxtól a modern amerikai sikergyárosokig és Rupert Murdochig terjed a nagy stúdiók regényes története. Ki kicsoda a filmfővárosban, melynek a sztárok csak az arcát adják, nem a lelkét, de még az agyát sem. Mi a stúdiófőnökök, producerek, az ügynökök és a sajtósok helye és szerepe a hierarchiában? 
A szerző sosem elégszik meg a tudnivalók gondos összefoglalásával. Megnyerő őszinteséggel és minden politikai elfogultságtól mentesen ír olyan izgalmas dolgokról is, hogy németek vagy magyarok alapították-e a filmbirodalmat, hogy mi az igazság a hollywoodi producerek kicsapongó életmódjáról és alacsony intellektusáról, és igaz-e, hogy Hollywoodot európai zsidó bevándorlók alapították és igazgatják napjainkban is? 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: A szeretet ajándéka 
Szerkesztő: Naszádi Kriszta 
Kiadó: Harmat Kiadó 
Műfaj:szépirodalom 

Igényes kiállítású karácsonyi ajándékkönyvecske. Az ünnepi hangulatot varázsló illusztrációk között olvasható versek és mondások a szeretet mibenlétét fejtegetik, boncolgatják. Igyekeznek megragadni a kapcsolatok utáni vágy és a szeretni tudás lényegét. Hiszen a szeretet művészet, és karácsony a tökéletes, isteni szeretet megjelenésének ünnepe. 

www.harmat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: A szeretet esszenciája 
Szerző: Gary Chapman 
Kiadó: Harmat Kiadó 
Műfaj:lélektani, tanácsadó 

A nagysikerű Egymásra hangolva című könyv esszenciája. Chapman a szeretetnyelvek lényegét foglalja össze ebben a könyvben házaspárok számára. Mindenki másképp fejezi ki a szeretetét, de ha férj és feleség megtanulja egymás szeretetnyelvét, elkerülhetők a kommunikációs zavarokból eredő félreértések, és megőrizhető a házasság pozitív érzelmi légköre a szerelmi lángolás elmúlása után is. 

www.harmat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Állatok és kicsinyeik (Mit? Miért? Hogyan?) 
Szerző: Doris Rübel 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Műfaj:ismeretterjesztő, gyermek 

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? című gyermekkönyv-sorozatának 12. kötete az állatkölykök világába kalauzolja az óvodásokat és a kisiskolásokat. Az emlősök közül többek között az oroszlánok, zsiráfok, elefántok, csimpánzok, kengurúk, medvék, pingvinek és delfinek kicsinyeinek életével ismerkedhetnek. Megtudhatják, hogyan jönnek a világra az emlősállatok, a krokodilok, a kígyók, a békák és a madarak, hogyan nevelik őket a szüleik, hogyan tanulnak meg önállóan boldogulni az életben. A könyv azt is bemutatja, hogyan cseperednek a vízben, barlangban, föld alatti üregekben vagy éppen a kertünkben élő kisállatok. 

www.scolar.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Bibliodráma 
Szerző:Sarkady Kamilla, Nyáry Péter 
Kiadó: Harmat Kiadó 
Műfaj: vallás 

A könyv szerzői a hazai bibliodrámai-műhely elismert képviselői. 
Kötetük célja, hogy hazai szakemberek itthoni munkája alapján – mely immár másfél évtizedes múltra tekinthet vissza – a gyakorlatból merítve bemutassa mindazokat a területeket, melyeken a bibliodrámát használják (óvodás és iskolás gyermekekkel való munka, gyülekezeti közösségépítés, lelkigondozói képzés, hittanárok képzése, házaspárokkal való munka, improvizációs színház). A kötet a bibliodráma-szakképzés számára is összefoglaló kézikönyvként szolgálhat. 

www.harmat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Cukorbetegek nagy diétáskönyve 
Szerző: Dr. Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona, Dr. Pados Gyula 
Kiadó: SpringMed Kiadó 
Műfaj: egészség 

A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális trendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. A szerzőpáros több évtizede foglalkozik diabéteszes betegekkel. Azóta a kezelési és diétás elvek rengeteget változtak, melynek fő oka: a korszerű tablettás és inzulin-készítmények a már olyan fokú rugalmasságot biztosítanak egy cukorbetegnek, amely mellett a diétázás nem "diabetikus készítmények" fogyasztását jelenti, hanem a normál ételek tudatos megválasztásával, a kalória és szénhidrát-összetétel ismeretével a legváltozatosabb étrend kialakítását teszik lehetővé. Ebben kíván segítséget nyújtani két szerző, Dr. Fövényi József orvosi tanácsai révén és Gyurcsáné Kondrát Ilona a gondosan és bőségesen összeállított recept-gyűjteményével. A könyvben tápanyagtáblázatokon felül hasznos címek és egyéb, a cukorbetegeknek fontos tudnivalók találhatók. 

www.springmed.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Egy Polgár a nagyvilágban 
Szerző: Polgár Dénes 
Kiadó: Atlantic Press Kiadó 
Műfaj:visszaemlékezés 

"Mindig újságíró akartam lenni, de jogi tanulmányaim után csak a háború után nyílt lehetőségem álmom megvalósítására." 
Egy Polgár a nagyvilágban címmel jelent meg azoknak a visszaemlékezéseknek a füzére, amelyeket Polgár Dénes, az aktív magyar külpolitikai újságírók doyenje 96 éves korában vetett papírra. A könyv olvasása közben az olvasó átérzi a frappáns cím értelmét is: követheti egy Polgár útját a világban - és egy igazi világpolgárt ismerhet meg. 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Elfeledett magyar mesterségek és népélet 
Szerző: Selmeczi Kovács Attila 
Kiadó: Cser Kiadó 
Műfaj: néprajz 

A könyv egy rég eltűnt sajátos világba kalauzolja el az Olvasót, ahol a nép évszázadokkal korábban kialakult szemlélet szerint élte jellegzetes életét. A hagyomány, a tradíció, a járt út követése volt az életszemlélet alapja. A hétköznapok sorát szabályos ritmusban oldották az ünnepek, a társas szórakozások. Az alapvető változásokat a 19. század hozta magával. A kapitalizálódás, az iparosodás, a városok népességének növekedése mind-mind új kihívásokat jelentett. Selmeczi Kovács Attila könyve a teljesség igénye nélkül próbál betekintést adni a mára szinte teljesen feledésbe merült egykori életformába, felidézi a népi mesterségeket és foglalatosságokat. 
Nagyszámú illusztráció teszi színessé, látványossá a kiadványt, és egyben dokumentálja az elmondottakat. 

www.cserkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Elsüllyedt Birodalom 
Szerző: Sulyok Katalin, Siklós László 
Kiadó: Kráter Kiadó 
Műfaj: regény 

A Kádár-rendszer nagyregénye, amivel eddig adós volt az írótársadalom. Sulyok Katalin és Siklós László kötete egyszerre mutatja be a diktatúra hétköznapjait és a kultúrával foglalkozók mindennapjait. Ahogy a szerzők vélik: nem az emberek ütköztek a diktatúrával, hanem az ütközött velük. 
A gulyáskommunizmus görbe tükre egy korántsem öncélú önéletrajzi regényben! Író- és művészsors egy agyonideologizált barakk-ban, melyben mindenki magára ismerhet... 

www.krater.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Gyógyfürdőzés és egyéb fizioterápiás gyógymódok 
Szerző: Dr. Bender Tamás 
Kiadó: SpringMed Kiadó 
Műfaj:egészség 

Hazánk gyógyvizekben, hévízi forrásokban bővelkedő ország, olyannyira, hogy a világ első öt nagyhatalma közé sorolják e téren. Mégis - amellett, hogy számos gyógyfürdőkkel kapcsolatos könyv látott napvilágot -, a gyógyvizek és az ivókúrák hatásairól, illetve arról, hogy mely betegségre milyen típusú gyógyvíz vagy egyéb fizioterápiás gyógymód nyújthat segítséget, a lakosság további tájékoztatása elengedhetetlen. Ezt a hiányt kívánja pótolni a szerző, aki e könyvében a fizioterápiás gyógymódokat ismerteti meg az olvasókkal, mindezt fotókkal illusztrálva. Ajánljuk e könyvet azon olvasóknak, akik reumatológiai, nőgyógyászati vagy egyéb bajukkal gyógyvizek és ivókúrák által, illetve a hazánkban is egyre szélesebb körben elérhető fizioterápiás gyógymódokkal szeretnék magukat kúrálni. 

www.springmed.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Gyöngycsillagok karácsonyra 
Szerző: Ingrid Moras 
Kiadó: Cser Kiadó 
Műfaj: hobbi (kézimunka) 

"A karácsonyi készülődés teszi különösen emlékezetessé az év legszebb ünnepét. A közösen készített csillogó gyöngycsillagok szépen díszítik majd a karácsonyfát vagy az ablakot, és biztosan előkerülnek majd minden évben. Felidézik a az alkotás örömét, a közös sikerélményt és a kellemes, közös időtöltést. A könyvben találunk egyszerű és bonyolult díszeket, így a család apraja és nagyja együtt dolgozhat. A hobbiboltokban széles szín- és formaválasztékban találunk gyöngyöket. Készítsük el a könyvben szereplő csillagokat és díszeket, majd valósítsuk meg saját elképzeléseinket is. A csillagok nevét magyar csillagelnevezésekből válogattuk, egy kicsit hozzájárulva ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe ez a gazdag népi kincs." (a Szerző) 

www.cserkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Karácsony 
Szerkesztő:Hafner Zoltán 
Szerző:Pilinszky János 
Kiadó: Nap Kiadó 
Műfaj:vers 

"A karácsony úgy érkezik meg minden esztendőben, mint maga a decemberi hónap, havával és téli gondjaival, költészetével. Akár a telet, mintha az ünnepeket is elegendő volna rábíznunk a csillagok járására, hogy a nagy égi mechanizmus engedelmesen, évről évre meghozza számunkra. De ez nem így van. Az ünnep nemcsak "ránk köszönt", az ünnepet ki is kell érdemelnünk" - írja Pilinszky János. Ez a kis gyűjtemény a katolikus költő karácsony témakörében megjelent írásait tartalmazza Hafner Zoltán értő válogatásában. 

www.napkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Karácsonyi történetek a kicsi csillagról 
Szerző: Cornelia Grzyva 
Kiadó: Harmat Kiadó 
Műfaj: mese 

Az egykor Betlehemben fényeskedő öreg csillag elmeséli élete nagy kalandját szomszédainak, köztük mesénk hősének. A kicsi csillag elhatározza, utánajár, hogyan is ünneplik az emberek a Betlehemi Kisded születésnapját, a karácsonyt. Együtt utazhatunk a kicsi csillaggal a világűrön keresztül a gyönyörű kék bolygóig, ahol kis hősünknek sok-sok újdonságot kell megismernie, sokat segít és sokat tanul, amíg végül együtt ünnepelhet a szentestén az emberekkel. 

www.harmat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Kezdjük újra! 
Szerző: Gary Chapman 
Kiadó: Harmat Kiadó 
Műfaj:lélektani, tanácsadó 

Chapman doktor házasságmentő könyvéből reményt és bátorítást meríthetnek a válás határáigjutott külön élő házastársak. Érdemes a békülésre törekedni, mert az elromlott kapcsolat még rendbe hozható. A házassági tanácsadás elismert szakértője tapasztalatai és keresztény hite alapján vallja, hogy a különélés ideje olyan válsághelyzet, amely magában hordozza a házasság helyreállításának és újjáéledésének lehető ségét. Bemutatja, hogyan használhatjuk ezt az átmeneti időszakot arra, hogyjobban megismerjük önmagunkat, mit tehetünk saját személyiségünk fejlődése és lelki növekedésünk érdekében, miképpen javíthatunk kommunikációs szokásainkon, és hogyan helyezhetjük új alapokra a társunkkal való kapcsolatunkat. 

www.harmat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Krisztus sokféleképpen él bennünk 
Szerző: Brückner Ákos Előd O. Cist. 
Kiadó: Éghajlat Kiadó 
Műfaj:vallás 

"Őszinte örömmel nyújtom át az olvasónak rendtársam, Brückner Ákos Elõd O. Cist. könyvét. Hiszem, hogy a mai világban az õszinte szónak, a tiszta beszédnek nemcsak hiánya, de nagy ereje is van. Az idén 75 esztendõs Brückner atya, Szentimreváros plébánosa egész élet -útjával ezt példázta, s emellett tesz hitet ebben a könyvben is. Az a felismerés tehát, ami ennek a könyvnek címében is rejlik, hogy Krisztus sokféleképpen él bennünk, örökérvényû, melyet elõdeinktõl kaptunk, de ma a legfontosabbak egyike, mert a tanítás egyetemességében keresi az ember útját, és jelöli ki azok feladatát, akik hivatásukból fakadóan útravalót adhatnak." (Dr. Zakar Ferenc Polikárp O. Cist., zirci főapát) 

www.eghajlat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Leonardo- Művészet és tudomány 
Szerző: Enrica Crispino 
Kiadó: Allprint Kiadó 
Műfaj:képzőművészet 

Leonardo gyakorlati és elméleti festészeti munkáját átitatta az a gondolat, hogy a művészetet a természettudománnyal és a filozófiával egy szinten elhelyezkedő egyfajta kreatív tudásnak kell tekinteni. Leonardo intése még napjainkban is egy élő közvetítés erejével hat, legyen szó akár a média hagyományos eszközeiről - amelyek még uralják a történelmi kutatást -, akár a játékszerekből kifejlesztett új elektronikus technológiákról, amelyek mostanság kezdik megmutatni a kutatásban betöltött nélkülözhetetlen szerepüket. A közérthető, lényegre törő szerkesztésű könyv témájában korosztálytól független, az album minden igényes magyar család könyvespolcára kívánkozik 

www.allprint.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Mennyből az angyal 
Szerkesztő: Pomogáts Béla 
Szerző: Márai Sándor 
Kiadó: Nap Kiadó 
Műfaj: életrajz 

Márai Sándor életútja sajátságosan alakult, hiszen ígéretesen induló írói pályája kezdetén elhagyni kényszerült az országot. Művészi kibontakozása és műveinek java része külföldön íródott, és nem juthatott el az itthoni olvasókhoz. Márai Sándor különleges tartása, politikai megingathatatlansága is megakadályozta ezt, még a "puha diktatúra" időszakában is. Alkotásai csak az elmúlt években kerültek a figyelem középpontjába, írói reneszánszát váltva ki. A Nap Kiadó In Memoriam című életrajz-sorozatában Pomogáts Béla állította össze a ránk maradt visszaemlékezésekből a Mennyből az angyal című életrajzi könyvet. 

www.napkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Napló- Naplók és lírai feljegyzések 
Szerkesztő:Bodnár György 
Szerző: Kaffka Margit 
Kiadó: Nap Kiadó 
Műfaj: életrajz 

Kaffka Margit izgalmas, és sokszor küzdelemmel teli élete áthatotta szépirodalmi alkotásait. Ennek az életnek a dokumentumait a levelek és a naplók őrzik. Valóságos drámát állít elénk ez az együttes, Kaffka Margit egyetlen igaz szerelmi történetéről, az első világháború kitöréséről és első évéről, valamint az Itália-rajongás emlékeiről, szembeállítva a háború nyomorúságaival. 

www.napkiado.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Naponta fogsz meghalni 
Szerző: Nemere István 
Kiadó: Atlantic Press Kiadó 
Műfaj: krimi 

Pusztító szenvedélyek, gyönyörű nők, tönkretett és megalázott férfiak. A legolvasottabb magyar író, Nemere István új bűnügyi regényfolyamában a hazai vadkapitalizmus okos és erős asszonyai próbálják a maguk hasznára fordítani a begyepesedett házassági morált, a minden intézményt elborító korrupciót, hogy megtorolják a férfiak örök hűtlenségét és megszerezzék az igazi szabadságot jelentő vagyont. 
Nemere első regénye 1974-ben egy krimi volt, a mostani, az 501. is az lett. Aki valaha is olvasott Nemere könyvet (s van, ki nem olvasott?) ezen a könyvön lemérheti, mit jelent az életismeret és az elbeszélő készség nagy kombinációja. 

------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Palóc mese beszéd 
Szerkesztette: Valentin Andrea 
Kiadó:Allprint Kiadó 
Műfaj:mese 

A Palóc mese beszéd gondosan kiválasztott tizenhat meséje Palócország hatalmas mesekincséből ad ízelítőt. A kötet a nagy sikerű Székely mese beszéd hagyományait követi. A könyvhöz mellékelt hangzókorongon pedig palóc gyerekek adják elő a történeteket eredeti, ízes tájszólásban. Mivel Palócföld jelentős része jelenlegi határainkon kívül esik, ennek megfelelően a négy mesemondóból három a Felvidéket képviseli. A gyönyörű illusztrációk a palóc kultúra gazdag motívumaiból, elemeiből merítenek, építkeznek. Az élő népművészetet képviselő Palóc mese beszéd kötet a szeretet és a humor hangján szórakoztatva nevel gyermeket, felnőttet egyaránt. 

www.allprint.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Szeretet szigetek 
Szerző: Jókai Anna, Ternyák Csaba, Sajgó Szabolcs 
Kiadó: Éghajlat Kiadó 
Műfaj: gondolatok, aforizmák 

A manréza-sorozat legújabb, immár hetedik kötetében a szeretet gazdag világáról beszélget Jókai Anna, a téma avatott írója, Ternyák Csaba egri érsek, és Sajgó Szabolcs SJ. teológus, a mai, meglehetõsen, szeretetéhes és szeretethiányos korban. A kötet fontos korrajz és pontos felidézése mindannak a sokszínû kapcsolatnak, amely a legalapvetõbb érzésekbõl táplálkozik. Igen gazdag irodalmi idézetekben, számos történet elevenedik meg lapjain. A könyvünk, bár lapjain istenhívõk szólnak, de mégis minden emberhez szól a szeretet erejével. Az igen sokszínû, érdekfeszítõ beszélgetést személyes vallomások, az életutak felidézése teszi teljessé. A könyv - nem csak azért, mert a karácsony színeiben jelenik meg - de elsõsorban tartalma és aktualitása miatt is, minden bizonnyal kedvelt ajándék lesz, melyhez igényes külsõ megjelenés és fotómelléklet is tartozik. 

www.eghajlat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Székely mese beszéd 
Szerkesztő: Budai Ilona 
Kiadó Allprint Kiadó 
Műfaj: mese 

A Székely mese beszéd különleges mesekönyv. Nem csak azért, mert a könyvben található tizenhat meséből tizenegyet Budai Ilona ízes, székely tájszólásban ad elő a mellékelt lézerlemezen, hanem azért is, mert a történetek többsége hús-vér emberekről szól. A figurák fogyatékosságuk ellenére is kedvesek, a híres székely humor eszközeivel szeretetre, megértésre tanítanak gyermeket, felnőttet egyaránt. A Szilágyi Eszter Mária által gyönyörűen illusztrált könyv a székely motívumok kifogyhatatlan tárházából merít, mindezt a gyermekek számára megkapó módon. A Székely mese beszéd bizonyítéka annak, hogy a népművészet élő, és talán még sohasem volt nagyobb szükség eleven szellemére, mint korunkban. 

www.allprint.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Tudatos fogyás- Testsúlycsökkentés az orvos tanácsaival 
Szerző: Dr. Audikowszky Mária, Dr. Pados Gyula 
Kiadó: SpringMed Kiadó 
Műfaj:egészség 

A modern világ egyik legnagyobb rákfenéje, hogy túlhajszoltak vagyunk, keveset mozgunk és ehhez képest sok és kalóriadús ételeket fogyasztunk. Mi is ennek az eredménye? Az elhízás, amely ma már "népbetegségnek" számít. A betegség szó sajnos sok esetben helytálló, hiszen a súlyos fokú elhízás nagyon sok baj okozója lehet. Az elhízás problémájával foglalkozó orvos szerzőpáros évtizedek óta több tízezer elhízott embernek segített a lefogyásban és a testsúlya megtartásában. Miért olyan nagy a diétát abbahagyók száma? Melyek a célértékek és a reális célkitűzések a fogyásban? Mik az elhízás kezelésének alappillérei? A könyvből nemcsak "csodadiétákat", hanem számos orvosilag megalapozottat ismerhetünk meg, köztük az eredeti - kombinált rövid és hosszú távú - ún. "Pados-diétát", melyek alapján magunk is könnyen dönthetünk, hogy a nagy kínálatból gondosabban, tudatosabban kell a tartós eredmény érdekében választanunk. 

www.springmed.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Világuralmi téboly 
Szerző: Dr. Plenter János 
Kiadó: Éghajlat Kiadó 
Műfaj: közgazdaság 


A szerző ismert közgazdász, a '90-es évek közepén a Soproni Egyetemen pénzelméletet tanított, előtte hosszú időn keresztül egy világméretű észak-amerikai beruházási bank pénzügyi tanácsadója volt. Már számos könyve és tanulmánya jelent meg a pénzelmélet és az állami gazdaságpolitika témakörében. Legutóbbi könyve a Gazdaság és államhatalom, ami egyben e mostani mű szellemi előkészítése. Alapgondolata, hogy a különböző történelmi korszakokban más és más gazdasági csoportok (halmazok) kezében van a hatalom - és a huszadik század elejétől kezdve ez az erő a pénzhatalom. 
A Világuralmi téboly ennek a felfogásnak az alkalmazása a huszadik század világtörténetére; a korszak megrázó világtragédiáinak közgazdasági magyarázata, ami mindmáig hiányzik a történetírásban. A most közreadott értelmezésben ezeket a tragédiákat a pénzhatalomnak a demokráciák világában elszabadult féktelen vagyonimádata és világuralmi igénye okozta. 

www.eghajlat.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím:Wass Albert utóélete: Isten kenyere 
Szerző: Szilágyi Kata 
Kiadó: Kráter Kiadó 
Műfaj: életrajz 

Wass Albert a sajtódokumentumok tükrében. Újsághírek, viták, torzító értelmezések és tisztázó célú helyreigazítások követik egymást egy nagy íróegyéniség utóéletének szinte provokatív tényeit megvilágítva. A 20. század sokak szerint legjelentősebb magyar írója életében és holta után is számos ellenzőre, ellenségre talált, de még több hűséges olvasóra, írótársra 

www.krater.hu 
------------------------------------------------------------------------ 

Cím: Zsákmese 
Szerző: Róth Anikó- Ördög Ottó 
Kiadó: Scolar Kiadó 
Műfaj: mese 

Egy napsütéses délután egy kislány várakozón figyeli, vajon kinyílnak-e végre a parkban magasodó tulipánfa virágai. A várakozás során elszunnyad, és varázslatos álmot lát...és sok mindent megtanul a barátságról, a kitartásról, az áldozatvállalásról, de legfőképpen a szeretről... 
Ördögh Ottó lenyűgöző meséje Róth Anikó rajzai, festményei révén a mesék álomvilágába varázsolja a gyerekeket. 

www.scolar.hu 
--------------------------------------------------------------------- 

Cím:Wass Albert utóélete: Isten kenyere 
Szerző: Szilágyi Kata 
Kiadó: Kráter Kiadó 
Műfaj: életrajz 

Wass Albert a sajtódokumentumok tükrében. Újsághírek, viták, torzító értelmezések és tisztázó célú helyreigazítások követik egymást egy nagy íróegyéniség utóéletének szinte provokatív tényeit megvilágítva. A 20. század sokak szerint legjelentősebb magyar írója életében és holta után is számos ellenzőre, ellenségre talált, de még több hűséges olvasóra, írótársra 

www.krater.hu

Gigi - Újbuda TV (2008. 12. 02.)

Címkék: