Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Ínyencek figyelem: Itt a Torkos Csütörtök!

Kultúra   |   2013, január 29 - 10:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Már nem kell sokat várni az akcióra, hiszen a hazánk gasztronómiáját népszerűsítő programot 2013-ban kivételesen - és a hagyományoktól eltérően - nem a hamvazószerdát követő csütörtökön rendezik. A Magyar Turizmus Zrt. idén január 31-ére szervezte meg, Farsangi Torkos Csütörtök néven, így aki még nem tette meg, most gondoskodjon az asztalfoglalásról.

A magyar néphagyomány egyik kiemelkedő időszaka a farsang. A húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó periódus számos érdekes, már-már elfeledett szokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző 'regélő hétfő' vagy a 'farsang farkát' jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a torkos csütörtök. E napon ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt, bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

 

2013-ban a hamvazószerdát követő csütörtök február 14-ére, vagyis az étterembe járás szempontjából szintén népszerű Valentin-napra esik, ezért a Magyar Turizmus Zrt. kivételesen más időpontban szervezi meg a Torkos Csütörtök akciót. Január 31-én, a farsangi szezon idején tehát különleges Farsangi Torkos Csütörtökön vehet részt mindenki, aki ellátogat az akcióban részt vevő valamelyik étterembe, vendéglátóhelyre. Ilyenkor a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak.

 

Újbudán összesen tizenkét étterem csatlakozott az akcióhoz, de a korábbi évek tendenciáját nézve ez a szám folyamatosan bővül. Az asztalfoglalást viszont érdemes mihamarabb megejteni, hiszen a legnépszerűbb helyeket hetekkel korábban lefoglalják. A torkoscsutortok.hu oldalon január második hetétől folyamatosan frissítik az információkat, hogy mely éttermekben, milyen időpontokban van még szabad hely. Az akció egyébként egyre népszerűbb, tavaly már közel 160 ezren vettek részt rajta, közülük is a legtöbben - 40 ezren - Budapesten foglaltak asztalt. A csatlakozó éttermek száma az előzetes becslések szerint idén is meghaladja majd az ezret.

 

KA (2013. 01. 29.)