Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Jókai Anna az életről mesélt

Kultúra   |   2008, június 19 - 14:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Jókai Anna Kossuth-díjas író volt a vendége a Morus Szent Tamás Egyesület által rendezett irodalmi esten amely ezúttal az Őrmezei Közösségi Házban kapott helyet. Lajos atya, a Szent Gellért Plébánia vezetője mondott bevezetőt az írónő előadása előtt, melyben megköszönte neki, hogy friss balesete ellenére is ellátogatott hozzájuk.


A Ne féljetek, a Godot megjött és a Jákob lajtorjája szerzője magyar-történelem szakos tanárként kezdi pályafutását, majd hamar az irodalom közelébe kerül, 1974-től csak az írásnak él. A rendszerváltáskor pedig jelentős közéleti szerepet vállal magára. Akárcsak Németh László, íróként is "megmarad tanárnak": műveiben gyakran jelennek meg pedagógusok (Tartozik és követel, Magyaróra, Selyem Izabella), a tanári hivatás, a tanítás lehetőségének és értelmének problémái.

Ez az attitűd pedig mostani előadásából sem hiányzott. Didaktikusnak mégsem mondható, az ember őt hallgatva egyszerűen elveszik egy másik dimenzióban, és kicsit később eszmélve pedig érzi, hogy mennyi értéket szívott magába. Egyszerűen jó hallgatni. Nem váltja meg a világot, egyszerűen csak átszűri azt saját elméjén. Az életről beszél, értékről, és értéktelenről, az emberi lélekről. Soraiban mindig ott van az emberi közönyösség elleni küzdelem, ami ellen a szeretet erejének és fontosságának hirdetésével lép fel. Egyedi stílusú alkotásait gyakran nevezik spirituális irodalomnak, melyben a keresztény értékek mentén keresi a választ az élet nagy kérdéseire.

Az előadást egy személyes történetével kezdi. A napokban Aradról tartott hazafelé férjével egy író-olvasó találkozóról, amikor egy teherautóval ütköztek, melynek következtében eltört a karja és a szegycsontja. Az aradi vendéglátó aggódva telefonál, majd a szerencsés túlélést így kommentálja: Lehet, hogy amikor a gonosz erőkről beszélt a közönségnek, meghallotta az ördög, és bosszút állt, de az Isten erősebb volt, mert csak ennyi kár érte - mutat gipszelt kezére az írónő. Valahogy így viszonyul Jókai Anna az élethez. Ahogy Prohászkától idéz: Ha az úton belebotlasz egy nagy kőbe, ami fájdalmat okoz, mielőtt a követ szidnád, emeld fel, és nézd meg, mit írt rá neked Isten. Az út ugyanis ki van jelölve, a velünk történő negatív események gyakran csak látszólag negatívak, később bebizonyosodik annak az életünkre gyakorolt előnye.

Jókai Anna hangsúlyozta, nem tartja magát politikus alkatnak, csupán határozott erkölcsi értékrendszere van, amely megmondja neki, hogy mi a jó, és mi a rossz. Ezek pedig hol egyik, hol másik politikai eszmével mutatnak párhuzamot. Sajnálatosnak tartja, hogy a politikai szereplők a legfennköltebb, legszakrálisabb gondolatokat is pillanatok alatt képesek lehúzni a legalacsonyabb szintű politikai pocsolyába.

Hangsúlyozta, az említett alapértékek közé tartozik a család intézménye, mint a legkisebb szociális egység. Fontos azonban, hogy ne demagóg patetikus szólamokkal szóljunk róla, mint ahogy sok párt teszi, mert azzal csak elijesztik az embereket. "Családban élni nem egy lampionos kerti ünnepély, hanem egy óriási feladat, egy vállalás. Nem terrorintézmény, ahol egyvalaki parancsol, a többi pedig áhítatosan hozza a papucsot. Jézus is azt mondta, egymás terhét hordozzátok! Ez a család titka." Jókai Anna egyéni humorával és mesemondó stílusával felejthetetlen élményt okozott közönségének és nem egy magvas gondolatot hintett el a jelenlévők fejében.


T. D. - ÚjbudaTV (2008. 06. 19.)

Címkék: