Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Kiss Gábor kapta idén az Albert Herceg Díjat

Kultúra   |   2011, szeptember 28 - 15:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén, szeptember 25-én Kiss Gábort, a TINTA Könyvkiadó igazgatóját tüntették ki az Albert Herceg Díjjal. Az évenként kiosztásra kerülő bronz emlékplakettel járó díjat az Albertfalvi Keresztény Társas Kör alapította 1998-ban. A díj névadója Albert Kázmér Ágost herceg, aki Mária Terézia Krisztina lányának volt férje, és akiről elnevezték Albertfalvát. A Társas Kör választmánya évről évre annak ítéli oda a díjat, aki a magyar kultúráért, Albertfalváért hosszú időn keresztül áldozatosan dolgozott.

A laudációban méltatták Kiss Gábor elkötelezettségét a magyar nyelv ügye iránt és dicsérték a TINTA Könyvkiadó által kiadott magyar szótárak magas színvonalát. Ugyanakkor köszönetet mondtak a díjazottnak, hogy az Albertfalvi Keresztény Társas Kör első elnökeként 1994. és 2003. között megalapozta annak sokrétű tevékenységét.

Az Albert Herceg Díjat Kiss Gábor az albertfalvi Szent Mihály Templom jubileumi búcsúi szentmiséjét követően kapta meg. A templom felszentelésének 70. évfordulóján a búcsúi szentmisét dr. Erdő Péter érsek, bíboros celebrálta.

Kiss Gábor megköszönte a díjat, majd utalt arra, hogy a katolikus egyházban ma van a Szentírásvasárnap. Ennek apropóján megajándékozta dr. Erdő Péter érsek, bíborost Pesti Gábor Új Testamentumának reprint kiadásával.