Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Kitüntették Bergendy Istvánt

Kultúra   |   2009, augusztus 24 - 10:58
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bergendy István, aki több mint öt évtizede kezdett el alkotni Újbudán, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta.

Szent István királyunk ünnepén az idén is több száz állami kitüntetést adományoztak a közélet, a tudomány, a kultúra, az egészségügy, a honvédelem, az oktatás, valamint a gazdasági élet szereplőinek. A mai napig népszerű Bergendy zenekar vezetője egyetemistaként, 1958-ban került a XI. kerületbe, amikor a műegyetem közlekedésmérnöki karán kezdett el tanulni. Ettől fogva a kerületben élt testvérével, Péterrel, aki a Duna másik oldalán, a Közgázon igyekezett minél nagyobb szaktudásra szert tenni. S bár az eredményeik egészen jók voltak, a szívük mégis más műfaj felé húzta őket: szabadidejüket a zenéléssel töltötték. A Budai Parkszínpad 1959-ben szinte velük együtt nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A sok fellépésnek köszönhetően a Bergendy fivérek nevét hamar megismerte a főváros. A hatvanas évek elejére olyan színvonalas együttessé váltak, hogy az európai piacon is népszerű zenekarrá nőtték ki magukat. S bár határon innen és túl is kaptak meghívásokat, soha nem váltak el igazán a kerülettől. A legtöbb zeneszámuk is itt, a Bartók Béla úton született, így a klasszikussá vált Süsü és a Tánciskola zenéje, valamint az Iskolatáska című melódia is. Ennek a sikerdalnak a főhőse, Peti valós személy, Bergendy István unokaöccse, aki azóta már meglett emberré vált. Hosszú éveken át egy nemzetközi filmes folyóirat, a Cinema Magazin hazai főszerkesztője volt, sok tévéműsort és reklámfilmet rendezett és Állítsátok meg Terézanyut! címmel az első nagyjátékfilmjét is elkészítette. Róla, neki írták a De nehéz az iskolatáska című dalt. És nem csak Peti volt kerületi kötődésű, hanem a szívét megdobogtató kislány, sőt, az iskola is. A szóban forgó intézmény ugyanis a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium, amelynek a padját évekig koptatta a sikerdal ifjú hőse.