Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Latinovits 77 éves lenne

Kultúra   |   2008, szeptember 15 - 10:31
Nyomtatóbarát változatSend by email
A Budai Klub Galériában, Latinovits Zoltán születésének évfordulóján fotókiállítással idézték fel a színészkirály alakját. Szigethy Gábor irodalomtörténész emlékezett Latinovitsra, akinek leveleiből Kovács Ákos előadóművész olvasott fel.

Szigethy Gábor saját gyűjteményéből rendezett kiállítást a Budai Klub Galériában. A fényképek többségén a varázslatos Ruttkai Évával látható Latinovits Zoltán. A fekete-fehér képek érdekessége, hogy szinte valamennyin egymás szemébe néz a két, egykor szorosan összetartozó ember. A két tekintet még így, évtizedekkel később is testközelbe hozza azt a viharos szenvedélyt, amely a filmeken is visszaköszönt, ha a két színész együtt játszott.

Szigethy Gábor Latinovits alakját életrajzi történetekkel idézte fel, főként a színész magához és környezetéhez való viszonyáról szóltak ezek a szemelvények. Kovács Ákos két levelet olvasott fel, amelyek jellemzően Latinovits kemény elvhűségét, ugyanakkor rendkívül szeretetvágyát domborították.

A Budai Klub Galéria zsúfolásig telt, sokan az utcára szorultak, de senki nem tágított, ameddig végig nem nézte a képeket, írásokat, amelyeknek gazdag tárlata mindenkiben felidézte Latinovits Zoltán különlegesen szuggesztív alakját.

B.A. - Újbuda MÉDIA (2008. 09. 15.)