Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Megreformált kultúra, Interjú Preisinger Évával

Kultúra   |   2012, július 30 - 11:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közel egy éve kezdte meg működését az Újbudai Kulturális Intézet, amely egyszerűen csak KULTI-ként vonult be a kerületi közéletbe. Az önkormányzati szervezet közös irányítás alá véve a közösségi házakat és kulturális tereket, a kerület szerteágazó kulturális életét hivatott összefogni. Az intézet vezetője, Preisinger Éva azt mondja, nem egyszerű áthangolni az évtizedek alatt berögzült közművelődési felfogást, de az elmúlt hónapok bebizonyították, van fogadókészség az újításra és az örök szellemi értékekre.

ÚB: Milyen küldetéssel indult a KULTI, és eddig mennyire sikerült teljesítenie céljait?

PÉ: Született egy önkormányzati döntés arról, hogy racionalizálni kell a kulturális intézmények működését. Ez egyrészről anyagi természetű változtatás, de alapvetően a színvonal emelése és a kerület kulturális életének egységesítése vezérelte a döntéshozókat. A másik feladatunk a koordináció volt. A hatalmas városrész kulturális életét azért is kell összehangolni, hogy az egyszerre zajló, hasonló programok ne osszák meg a közönséget, hiszen egymás erősítése és nem egymás kioltása a cél.

ÚB: Mi a feladata a közművelődésnek a 21. században?

PÉ: Éppen erre adunk választ a KULTI működésén keresztül. Fontos figyelembe venni, hogy a társadalmi különbségek meghatározóak a kérdésben. A tehetősebb rétegek wellneselni járnak, és akár hetente elmehetnek a MÜPAba, de sokan vannak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Az ő kulturális igényeiket is ki kell elégíteni, ráadásul a lehető legmagasabb szinten. A másik feladat a bemutatkozási lehetőség megteremtése. Nagy hiányosság manapság, hogy az embereknek nincs hol megmutatniuk magukat, felfedni rejtett tehetségüket. A KULTI ezért rengetegféle pályázatot írt ki, szép példa erre az Örkény-pályázat.

ÚB: Idén számos rendezvénysorozattal és programmal hallatott magáról a KULTI. Melyiket tartják a legjelentősebbnek?

PÉ: Azt hiszem, a Liszt-pályázatra lehetünk a legbüszkébbek, fantasztikusan sikerült. A kreatív művészeti pályázatra több mint 100 pályamű érkezett, festmények, plasztikák és filmek állítottak méltó emléket a korszakalkotó romantikus zeneszerzőnek. Ráadásul mindezt az Allee fogadta be, ami különösen nagy eredmény, hisz a bevásárlóközpontok nem arról híresek, hogy nyitottak lennének a kultúrára. A másik telitalálatunk a Bakelit klub, mely hiánypótló kezdeményezésként az időseknek nyújt szórakozási lehetőséget. Minden közösségi házban lesznek klubtalálkozók, jelenleg négyben működik. Itt az idősek fesztelenül, a megszokottól eltérően tudnak szórakozni fiatalkoruk legjobb slágereire. A lemezlovas szerepét pedig az ismert színész, Ujlaki Dénes vállalta magára, aki szenvedélyes lemezgyűjtőként hatalmas zenei kínálatból válogat.

(Bővebben az Újbuda Újság nyári számában olvashatnak a témáról.)