Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Múzeumpedagógia Újbudán is

Kultúra   |   2007, június 11 - 17:56
Nyomtatóbarát változatSend by email

A múzeumpedagógia jelentőségét Magyarországon már a legtöbb nívós múzeum felismerte. Úgy tűnik Újbuda sem akar lemaradni. Múzeumpedagógiai foglalkozásra hívta meg a kerület kisiskolásait a Bartók 32 Galéria, ahol legújabb kiállításukkal ismerkedhettek meg a diákok.


A múzeumpedagógia hazánkban, de Európában is reneszánszát éli. A legtöbb nívós múzeum felismerte, hogy a látogatókat igenis meg kell szólítani, hisz nem az emberek vannak a múzeumért, hanem a múzeumok az emberekért. A látogatóbarát múzeum kifejezés talán már nem cseng idegenül egyetlen haladó szellemű múzeumnak sem.

A kerületben működő Bartók 32 Galéria is felismerte ennek a jelentőségét, és legújabb kiállításukra meghívta a kerület egyik iskolájának diákjait. Szabics Ágnes képzőművész tartott nekik foglalkozást, ahol megismerhették a kicsik többek között Mata Attila kortárs szobrászművész munkáit.

Szabics Ágnes elmondta, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak nem csak az élményszerzés a célja, hanem, hogy megtanulják érteni és értékelni a gyerekek a modern és kortárs művészetet, s így felnőttként ők talán nem fognak idegenkedni ezektől a kiállításoktól.

Z. A. - Újbuda WEB (2007. 06. 11.)