Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Nagy László most lenne 85 éves

Kultúra   |   2010, április 10 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A költészet napja alkalmából Nagy Lászlóra emlékeztek a Veszprémben tartott ünnepségen pénteken. A megyében található Iszkázon született költő most lenne 85 éves.

A líra élni segítő erő, ha nem születnék vers, meggörbülne a világ gyémánttengelye - idézte József Attila szavait Szakolczay Lajos irodalomtörténész a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum előcsarnokában rendezett ünnepségen.

Mint mondta: a dal, a líra ugyanabból az érzésből fakad; ki kell beszélni és dalolni az örömöt, bánatot, fájdalmat, a kiszolgáltatottságot, a vereséget. Szakolczay Lajos szerint a magyar költészet Balassitól Nagy Gáspárig mindig a nép, a közjó szolgálatában állt. Hangsúlyozta, hogy a magyar költészetben a zászlót mindig a "tábornokok vitték"; Balassi Bálint, Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, József Attila, Nagy László és Pilinszky János.

Nagy László előtt, akinek hamarosan a 85. születésnapját ünnepeljük, különösen azért emeljük meg a kalapunkat, mert költészetében az "esztétikum és az erkölcs kézen fogva jár" - fogalmazott az irodalomtörténész. Szakolczay Lajos szerint Nagy László tiszta szavával elűzte a rémálmot is, s egy népet emelt magához - sokszor Ady korbácsát fogva -, hogy "álmaink ne fulladjanak cukorba-mézbe".

Az irodalomtörténész utalt arra is, hogy Nagy László költészetében az 1956-os forradalom után a morális és létfilozófiai problémák kerültek előtérbe, míg azt megelőzően a társadalmi eredetű konfliktusok, a hit és megcsalatottság drámái domináltak.

A magyar költészet "világ-árvája", az utolérhetetlen József Attila is azért szólíttatott meg általa, hogy lássuk: a "mindenség summáslegénye" miként lesz reményt hozó, a "nagyon fáj" szinte kibeszélhetetlen küzdelmét tartássá emelő példa - hangsúlyozta Nagy László költészetéről az irodalomtörténész.

Az ünnepségen Faragó Laura énekművész megzenésített Nagy László-verseket és dunántúli népdalokat adott elő.

Oberfrank Pál színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója verseket mondott.

A költő Tűz című versét adták elő közösen veszprémi és iszkázi általános iskolások.

Az ünnepségen levetítettek egy filmet is Nagy Lászlóról, aki az iszkázi szülőháznál látható; lovakat simogat, regöséneket hallgat, s a költészetről beszél.

Szakolczay Lajos végül megnyitotta a Nagy László grafikáiból rendezett kiállítást a múzeum előcsarnokában. A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.