Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Nyerjen könyvet Ön is Karácsonyra! Újbudai könyvajánló 5. nap (2008. december 23.)

Kultúra   |   2008, december 23 - 13:46
Nyomtatóbarát változatSend by email
A kerületi kötődésű könyvkiadók jóvoltából 2008. december 24.-ig naponta kisorsolunk egy-egy értékes könyvcsomagot. Önnek csak annyi a feladata, hogy a cikk végén található kérdésre helyesen válaszoljon. A nyertesek az átvételhez minden esetben hozzák magukkal a lakcímkártyájukat, amellyel igazolni tudják, hogy valóban a kerületben élnek.

Wass Albert születésének 100. évfordulója alkalmából Emlékév programsorozatot hirdetett a Kráter Műhely Egyesület. Az ünnepségen Wass Albertre emlékezett Tőkés László, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke, valamint a Wass Albert Emlékév fővédnöke, Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke, akit az elmúlt egy év történéseiről faggattunk.

R.: A Wass Alberthez kritikusan viszonyuló szerzők általában két témáról írnak: az író műveinek minőségéről valamint Wass Erdélyhez való kötődéséről. Ön melyiket tartja jelentősebbnek?

T.P.: Wass Albert elsősorban író volt és íróként harcolt Erdélyért, a magyar nemzetért a Trianon utáni helyzetben. Számomra íróként egyértelműen a Funtinelli boszorkány a kiemelkedő regénye, amelynek nagysága világirodalmi mércével mérhető. Úgy gondolom, hogy ott lenne a helye a Háború és béke vagy a Don Quijote mellett. Ez a könyv egy nagyon egyedi pillanatot és sorsot ragad meg: egy kisleány életét meséli el, aki árva marad majd a hegyen élő durva népek játékszere lesz és minden megaláztatásukat végig kell szenvednie. Ő mégis kimagaslik ebből a helyzetből, ember tud maradni és még egy-két csodálatos tulajdonsággal is felruházza hősét az író a történet során. Ezzel a regénnyel Wass Albert megajándékoz minket egy szent életű alakkal, aki a fájdalom fölé tud magasodni.

Második - szintén kimagasló - nagyregénye, amelyet talán mindenki joggal emleget a "magyar sors igazságtalanságának mementoja" címmel az Adjátok vissza a hegyeimet!. Erről a könyvről kevesen tudják, hogy Wass Albert Roosevelt asszonynak ajánlotta művét. Ebből aztán persze kiderül a politikai üzenete, hogy Önök, győztesek gondolják újra át, hogy hová züllesztették, hová rontják még ezt a szép Kárpátmedencét, amely - és ezt Wass Albert mindig hangsúlyozza - több népnek teremtetett, amelynél a magyar nem lehet senkinél sem alávalóbb. Ennek a nemzetnek az autonóm jogai mindig, még határon túlról is visszakövetelendő feladatunk.

R.: Mikor kezdődött a centenáriumi ünnepségsorozat és hogyan emlékeztek Wass Albertre?

T.P.: A centenáriumi megemlékezés igazából már tavaly elkezdődött, de ennek külön története van. 1933-ban, Marosvásárhelyen épp november 15-én, Albert napon mutatták be a szerző Temető megindul című vers-oratóriumát, amely egyszerre emlék és tiltakozás a XX. század háborús szörnyűségei ellen. Ez a felfedezés olyan mély benyomást tett rám, hogy úgy döntöttem, ugyanarra a napra és helyszínre szervezem a centenáriumi sorozat megnyitóját. A zárására egy évvel később szintén Albert napkor került sor Pomázon. Ezen az eseményen minden ereklyénket bemutattuk a "Boldog szomorú emberről", így a fotóit, a személyes tárgyait és kéziratait. A művész előadók segítségével (mint Bánffy György, Császár Angéla, Jókai Anna) sikerült méltó módon megemlékeznünk erről a nagy íróról. Elmondhatatlanul sok dolog történt az elmúlt év során. Erdélyben sikerült kopjafát állítanunk a Kultúra lovagrend segítségével a Kráter Műhely egyesület nevében, gyerekkönyv sorozatunk jelent - jelenik meg Wass Albert mesekönyveivel, így a kicsikkel már korán meg tudjuk szerettetni a mezőségi tavakat, amelyek oly nagy hatást tettek az íróra. Kiállításokat szerveztünk a mesekönyvek illusztrációiból, meghívtuk a tudósokat - mint Pomogáts Bélát, vagy Adamikné Jászó Annát - akik kiálltak Wass Albert művészete mellett. Ezeken a rendezvényeken azokat a tulajdonságokat elemeztük, amelyek az írói munkásságában páratlan értékeket hordoznak, így a mezőségi tájnyelvet, amelyhez csak a csángó nyelv fogható. Elemeztük a mondatait, szófordulatait, amelyek a szó szoros értelemben Homéroszi magasságba repítik őt, hiszen biblikusan pörgő, hömpölygő zenei mondatok jelennek meg még a legegyszerűbb novelláiban is.

R.: Az írás Öntől sem áll távol. Hiszen most jelentette meg Wass Albertről szóló életrajzi regényét.

T.P.: Ez egy kétkötetes mű, amelynek még csak az első felét adtam ki. Hét éve írom a könyvet és már a kezdetek óta segítenek floridai és magyar kutatók, írók, barátok, szerkesztők abban, hogy minél több az életével kapcsolatos adatra bukkanjak. A könyvnek a Boldog szomorú ember címet adtam és az első részében még a Mezőség múltját is bemutattam, mert oly mély a Wass Albert életmű gyökere. Ugyanilyen mélyre kellett ásnom a Wass családfa felkutatásánál is. A fennmaradt dokumentumok tanulsága szerint Jeruzsálem felmentő seregében már szerepelt két Wass-ős, akik közül az egyik a királyt egy, az orrán nyíllal megsebzett, felbőszült bölénybikától megmentette azáltal, hogy a bikát szarvainál fogva bedobta a czegei tóba. Tettéért orrán nyíllal átlőtt bölényfejes címerrel - amely azóta is a Wass család címerállataként szerepel - és a hatalmas testi erejére utaló Vas névvel jutalmazta a király, s a kor szokásai szerint hivatalosan is neki adományozta a tavat, a körüllevő dombokkal együtt. Ezeknek a domboknak az egyikén állt a vasas-szentgotthárdi udvarház, melybe maga az író is beleszületett, s ugyancsak ott terül el az ötszáz hold mezőségi föld is, melyet művelni, szeretni tanult, míg az a bizonyos vihar ki nem tépte onnan. Wass Albert sorsa - születésének helye, ideje és módja - egyben végzete is volt. A Mezőség szívében, a Kolozs megyei Válaszúton született 1908 január 8-án, Egy egyszerű félszeg kisfiú, akit sajnos két éves korától nem nevelhet az édesanyja, mert a szüleik elválnak. Hat éves korában látja utoljára őt. Az apja egy kicsit élvhajhász. Katonatisztesen, keményen neveli a fiát, új asszonyt visz a házhoz, szóval nem irigylésre méltó a helyzete a fiatal Wass Albertnek, még akkor sem, ha gróf fiúnak született. Trianon után elvesztik a birtokuk nagy részét és -bár főrendi családból származik- szerény körülmények között telik a gyermekkora, de csodák mindig vannak. A szavai mélyre hatnak. Wass Albert még holtában is felemeli a hangját hazája érdekében.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot Kráter Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb ma (azaz 2008. december 23.) éjfélig. A tárgyban tüntessék fel: Kráter - megfejtés.

Kérdés: A Kráter Irodalmi és Művészeti Műhely Egyesület jelenleg hány főből áll?

Kelemen Angelika - Újbuda TV (2008. 12. 23.)