Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. szerda, György

Nyerjen könyvet Ön is! - Újbudai könyvajánló - Elfeledett magyar mesterségek és népélet

Kultúra   |   2008, december 3 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email
Hányan érezték azt az életükben, hogy bárcsak egy - kétszáz évvel ezelőtt születtek volna? Amikor még nem volt stressz, nem volt túlhajszolt élettempó és az emberek még tudtak beszélgetni egymással. Az ELFELEDETT MAGYAR MESTERSÉGEK ÉS NÉPÉLET című könyv egy rég letűnt sajátos világba kalauzolja el az Olvasót, ahol a nép évszázadokkal korábban kialakult szemlélet szerint élte jellegzetes életét.

A hagyomány, a tradíció, a járt út követése volt az életszemlélet alapja. A hétköznapok sorát szabályos ritmusban oldották az ünnepek, a társas szórakozások. Az alapvető változásokat a 19. század hozta magával. A kapitalizálódás, az iparosodás, a városok népességének növekedése mind-mind új kihívásokat jelentett. A könyv a teljesség igénye nélkül próbál betekintést adni a mára szinte teljesen feledésbe merült egykori életformába, felidézi a népi mesterségeket és foglalatosságokat.

Mert vajon tudjuk-e mit csinál a rákász? Rákot fog. És mit fog a pákász? (Tudják, akit másutt rétes embernek hívtak, vagy nádlacinak.) Ha ennyi információ sem ér hajítófát sem, akkor gondolja végig: mi volt az a hajítófa vagy menjen a sóhivatalba, ahol…mit is csináltak? Selmeczi Kovács Attilának, a tudományos kutatónak, a történettudományok (néprajz) kandidátusának könyvében, arra is fény derül, hogy megbecsült ember volt-e a pecér és mit csináltak a himpellérek?

Szó esik még enyhelyekről, viseletről, technikákról, magvetőkről és aratóbandákról. Lovakkal nyomtatásról, csűrdöngölőről, sóvágókról, cellérekről és hamuzsírégetőkről, mészárosokról, akik a marhát, hentesekről, akik a disznót ölték. Volt ölőlegény, és volt székálló, ő állt a mészárszékben, és mérte ki a húst. Ilyen volt például Petőfi Sándor apja is.

A szöveg mellett nagyon fontos szerephez jutnak a képek Selmeczi Kovács Attila művében: különféle régi mesterségek képviselői és eszközeik láthatóak a különösen szép kivitelű kötetben. S ha végigjárta a múlt rejtélyes mesterségeit és megjött a kedv és ihlet, hogy Ön is hódoljon a kézműves hagyományoknak, akkor máris itt van a Cser Kiadó további két kötete: az Adventi koszorúk és a Gyöngycsillagok karácsonyra.

Ahogy a címek is sugallják, ebben a két könyvben már az ünnepé a főszerep. A felkészülés idejére egyedi ötleteket sajátíthatunk el és az ünnepek szokásairól is megtanulhatunk néhány dolgot. Például hogy, mikor hogyan kell adventi koszorút készíteni, vagy hogyan lehet a gyöngyökből egyedi, ötletes karácsonyfadíszt alkotni?! A közösen készített csillogó gyöngycsillagok szépen díszítik majd a fenyőfát vagy az ablakot, és biztosan előkerülnek majd minden évben.

Felidézik az alkotás örömét, a közös sikerélményt és a kellemes, közös időtöltést. A könyvben találunk egyszerű és bonyolult díszeket, így a család apraja és nagyja együtt dolgozhat. A csillagok nevét magyar csillagelnevezésekből válogatták, egy kicsit hozzájárulva ahhoz, hogy ne merüljön feledésbe ez a gazdag népi kincs.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot a Cser Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb december 19-ig. A tárgyban tüntessék fel: Cser Kiadó - megfejtés.

Kérdés: Hol található és meddig tart a Cser Kiadó Karácsonyi vására?

Kelemen Angelika - Újbuda TV (2008. 12. 03.)