Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Nyerjen könyvet Ön is! - Újbudai könyvajánló - Forrás

Kultúra   |   2008, augusztus 12 - 21:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Puzsér Róbert független politikai-közéleti-kulturális műsoraival vált ismertté. Provokatív szabadgondolkozó, aki - elmondása szerint - a kollektív tabuk és hazugságok leleplezését tűzte ki céljául. Nemrégiben jelentette meg Forrás című kötetét, ahol egy mentális - spirituális egység megalkotásának igényével tesz kísérletet tudomány, művészet és vallás integrálására. A kötethez tartozó fényképek egy kortárs fotóművész, Magyar Dávid munkái. A könyvről és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékról itt olvashat bővebben.


Puzsér Róbert Forrás című kötete egy mentális-spirituális egység megalkotásának igényével született. Ez az egyesítés négy egymásból következő szintézist jelent. Először: az őseredeti tudat szétszóródott fogalmi-gondolati szilánkjainak egyesítését. Másodszor: az ember meghasadt belső alkatának újraegységesítését. Harmadszor: ember és valóság megbomlott közösségének helyreállítását. Negyedszer: a keleti és nyugati tudatfolyam egységbe foglalását.

A kötet szövegei és Magyar Dávid fotói egyaránt az utóbbi nyolc év termékei. Közös ihletésű, bár eltérő érlelésű belső tartalmak kivetülései, melyek a könyvben kölcsönös képmások gyanánt találtak egymásra. A kötetet szerző író és illusztráló fotós kilencvenes évekbeli közösen megélt szellemi folyamatai, spirituális élményei az újabb évtizedben különböző utakon nyertek kifejezést, hogy külön nyelveken kommunikálva alkothassanak új egységet a kötet lapjain.

A könyv szemlélete alapjaiban spirituális és elmélyülten misztikus, ugyanakkor semmiképpen sem ezoterikus, a New Age áramlatának egyetlen ágával sem tart kapcsolatot. Tudomány, művészet és vallás integrálására tesz kísérletet, mindvégig ügyelve tartalom és forma egységére és letisztultságára. Az összefüggések rendszerének új útjait járja, a valóság különböző mintázatait mindvégig az egység igényével szemléli. A könyv oldalai egymás felé fordított tükrök gyanánt vezetnek önmagunk mélyebb és mélyebb rétegeibe.

A szerző a kötet esszéiben egységbe rendezi a keleti és nyugati szellemi irányzatok téziseit. Puzsér Róbert egyedi világlátásában jól megférnek a holisztikus, panteista, keresztény és buddhista gondolati modellek. Sorain mindvégig átüt a személyes meggyőződés és önálló gondolati munka, ami átélhetővé és hitelessé teszi írásit. A Forrásban az olvasó nem egy íróasztal-filozófus elméleti fejtegetéseivel ismerkedhet meg, hanem eszmék és hitek sallangmentes megvallásával szembesülhet.

Nyereményjáték! Azok között, akik beküldik a helyes választ a lent olvasható kérdésre, 2 db könyvet sorsolunk ki a Scolar Kiadó jóvoltából Puzsér Róbert Forrás című könyvéből. A megfejtéseket az ujbudatv@ujbudatv.hu e-mail címre várjuk legkésőbb augusztus 28-ig. A tárgyban tüntessék fel a következőt: "Forrás-nyereményjáték". Az e-mail tartalmazza a megfejtő nevét és elérhetőségét is.

A kérdés a következő: A címlapon látható fotóhoz a könyvben milyen fejezetcím tartozik?

Kelemen Angelika - Újbuda TV (2008. 08. 12.)