Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Nyerjen könyvet Ön is! - Újbudai könyvajánló - Márai Sándor - Mennyből az angyal

Kultúra   |   2008, október 20 - 14:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Márainak végvára az irodalom, a kultúra, amelynek évezredes értékei közé húzódva szemlélte fájdalmasan az elüzletiesedő világot és az erkölcsök relativizálódását. 1948-as emigrációja után évekig Európában élt még, aztán az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, az itteni életformához és életszemlélethez azonban nem tudott alkalmazkodni. Nem véletlen, hogy egyetlen itt írt regénye sem itt játszódik. A Márai Sándor életét és alkotásait elemző könyvről és a hozzá kapcsolódó nyereményjátékról itt olvashat bővebben.


"Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem." - vallja Márai Sándor önmagáról a Füveskönyv című alkotásában.

Márai elsősorban regényíróként ismert, bár szintén jelentős novella-, vers- és tárcaírói munkássága, sőt néhány színdarabot is magáénak tudhat. A II. világháború alatt kezdett naplói szinte külön műfajt képeznek, tökéletes korrajzot mutatnak. Kéziratának teljes feldolgozása még mindig tart. A Nap Kiadó gondozásásában jelent meg a közelmúltban a Márai Sándor életéről és alkotásairól szóló könyv az In memoriam sorozat részeként.

Az In memoriam sorozat célja, hogy elsősorban a 20. századi magyar irodalom jelentős alkotóit bemutassák esszék, tanulmányok, kritikák, levelek, személyes jellegű dokumentációk stb. felhasználásával.

A sorozat köteteit tehát úgy is lehetne jellemezni, mint olyan monográfiát, amelynek többtucatnyi szerzője van: az író korának és utókorának irodalmi köztudata, esetenként 60-70 különböző szerző változatos műfajú írásainak a tükrében.

Márai életútja sajátságosan alakult, hiszen ígéretesen induló írói pályája kezdetén elhagyni kényszerült az országot. Kibontakozása és életművének java része külföldön íródott, és nem juthatott el az itthoni olvasókhoz.

Márai Sándor különleges tartása, politikai megingathatatlansága is megakadályozta ezt, már "puha diktatúra" időszakában is. (Halálának körülményei is ezt a megingathatatlan tartást és különösséget mutatják.) Tehát az életmű megkésve jutott olvasóinak kezébe, de óriási sikert, szinte írói reneszánszot váltva ki.

Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes könyvcsomagot a Nap Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail ímre várjuk legkésőbb november 8-ig. A tárgyban tüntessék fel: Nap Kiadó - Márai Sándor.

Kérdés: Eddig hány alkotóról jelent meg In memoriam és Emlékezet sorozat?

Gigi - Újbuda TV (2008. 10. 20.)


Kapcsolódó linkek:
További információért látogasson ide