A tradicionális cseh kocsma jelenség, közéleti intézmény, ahová beszélgetni, közösségi életet élni megy az ember és nem (csak) inni. Itt nem számít, hogy honnan jöttél, ha átléped a szórakozóhely küszöbét a társadalmi különbségek is megszünnek. Hagymásy András az évek során 250 prágai kocsmát keresett fel azért, hogy benyomásokat szerezzen a sörök és ételek minőségi összetételéről, a hangulatról, a kiszolgálószemélyzet felkészültségéről.
Szerzőnk igyekszik Jan Neruda és Bohumil Hrabal nyomdokaiban járni, gyakran idéz tőlük, s nemcsak Hrabal egykori törzshelyét, az Arany Tigrist keresi fel, hanem egykori lakóhelye, a Gát utca környéki műintézményeket is végigmustrálja. Elsőként természetesen sorra veszi a kultkocsmákat, az afféle búcsújáró helyeket, amelyek némelyike bizony a szerző gondolataival élve "klasszikus turistacsapdaként üzemel, és hűen közvetíti a gulyasch-csikosch-Piroschka feeling bohémiai adaptációját".
A 260 oldalas könyvben kocsmai szótár, ételajánló és gyönyörű grafikák találhatók. Egyszóval Hagymásy András rengeteg prágai hospodalakót ismer már, jól teszszük, ha a tanácsait elfogadjuk. Magyar utazónak legyen kötelező olvasmány e kalauz, ha a cseh sör ízében csalódni nem akar.
Azok közül, akik az alábbi kérdésre helyesen válaszolnak, kisorsolunk egy értékes ajándékcsomagot az Alinea Kiadó jóvoltából. A megfejtéseket a web@ujbuda.hu e-mail címre várjuk legkésőbb május 20-ig. A tárgyban tüntessék fel: Kocsmakalauz - megfejtés.
Kérdés: Milyen Prágához kötődő könyv kiadását tervezi a
kiadó?