Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. vasárnap, Stefánia

Örök világosságot

Kultúra   |   2012, október 30 - 19:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Általános szokás, hogy Mindenszentek napján rendbe tesszük és virággal díszítjük a sírokat. Körbeálljuk és gyertyát gyújtunk elhunyt szeretteink üdvéért. Ki csendben, ki imádsággal, ki a közös emlékek felidézésével.

November elseje Mindenszentek Ünnepe, november másodika pedig Halottak Napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint. Amikor a halottainkért imádkozunk, azt kérjük, hogy "Az örök világosság fényeskedjék nekik." Tehát az örök élet fényét kérjük számukra. Ugyanakkor feladatunk is van, mert Krisztus azt mondja: "Ti vagytok a világ világossága ... Úgy világítson a ti világosságtok az emberek előtt, hogy látva jótetteiteket, magasztalják mennyei Atyátokat!"

LEGFRISSEBB
×

Karácsonyi jeges kaland - a Visszhang Bábcsoport előadása  

2021december0516:00

Mindenkit szeretettel várunk a Visszhang Bábcsoport adventi bábelőadására! Az előadás elsősorban kisiskolás és óvodás gyerekeknek szól, a bábműsor mellett kézműves foglalkozások és közös játékok is lesznek. A belépés ingyenes, a 6 éven felülieket arra kérjük, hogy viseljenek maszkot.