Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Portréfestést vállalunk!

Kultúra   |   2008, július 10 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Minden portrénak meg kell küzdenie a hasonlatosság problémájával.

Hogy milyen a jó portré, azt már évek óta próbálják megfejteni a művészettörténészek. Van, aki úgy látja, hogy a hasonlóság függvénye az egész. Mások pont az egyedi, a művészre jellemző ecsetvonásokat tartják mérvadónak a megalkotás során. Akárhogy is legyen, a portré minden esetben reprezentáció, vagyis egy jelen nem lévő individuumnak a megjelenítése után-alkotása. 

Ez a filozofikus tudományosság nem kell, hogy eszünkbe jusson, amikor átlépjük a Scheffer Galéria küszöbét, ahol a portréművészet minden vállfaja megtalálható. A kiállítók között Deák Ilona, Csobán András, Fehér László, Kecskés András, Kovács-Gombos Dávid, Kovács-Gombos Gábor, Paál Zsuzsanna, Salamon György, Szegedi Csaba és Vetlényi Zsolt található meg. Kovács-Gombos Dávid fekete-fehéren fotórealista kislányarcaitól Paál elvont, már egyenesen arctalan figuráiig, Salamon realista módon megfestett nőalakjától Szegedi kissé kubizmusba hajló önarcképéig, Kecskés pontos (bár zöldhajú) kisfiú-portréjától Vetlényi stilizált-idealizált arc-metszeteiig ível a kínálat. 

Deák Ilona aprócska festményén groteszk formában-nézőpontból jelenik meg az ábrázolt alak, míg Kovács-Gombos Gábor kettős arckép-rajzán saját magát és képeinek legnagyobb hazai kollekciójával rendelkező gyűjtőjét örökítette meg. Ez az utóbbi kép ráadásul először látható nyilvánosan: elkészülte után a művésztől egyenesen a gyűjtőhöz került, s most onnan érkezett a Kosztolányi Dezső téri galéria falára, ahol a többi portréval együtt augusztus végéig tekinthető meg. 

(Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.)
Gigi - Újbuda TV (2008. 07. 10.)