Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Szépkorúak szép eredménnyel

Kultúra   |   2008, március 4 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by email
Első alaklommal rendezték meg Újbudán az 50 év felettiek Ki mit tud? versenyét az Őrmezei Közösségi Ház szervezésében. A 45 évvel ezelőtt útnak indult eredeti verseny népszerűbb, mint valaha.

2007 őszén újszerű kezdeményezéssel lépett elő Újbuda egyik közösségi háza. Az őrmezei intézményben az időskorúak foglalkoztatása már korábban is szívügyévé vált az itt dolgozóknak, s látva az igényt és a lelkesedést, meghirdették Újbuda első Ki mit tud? versenyét időskorúak részére.

Az őrmezei Közösségi Házban működő, 35 tagú Tarka Színpad is főként nyugdíjas amatőr színjátszókból áll, akik Köllő Miklós művészeti vezetésével már számos fellépésen vannak túl. A társulat tagjai szép számmal képviseltették magukat a versenyen.

A megmérettetésre 11 kategóriában indulhattak a versenyzők, így vers-és prózamondás, népdal, műdal, opera, operett és musical, humor, néptánc, szalontánc, hangszeres zene, kórus kategóriákban mutathatták meg tehetségüket a vállalkozó kedvű idősek.

Az elődöntőre 2008. február 21-22-én került sor, ahol a versenyre jelentkezett több, mint 100 résztvevőből 40-en kerültek a döntőbe. Nemcsak magánszemélyek, hanem csoportok, kórusok, táncegyüttesek is benevezhettek, melyből jó néhányan a döntőbe is bejutottak. A döntőre 2008. március 2-án, vasárnap 17 órától került sor a TEMI Fővárosi Művelődési Házában. A színházterem zsúfolásig megtelt résztvevőkkel, érdeklődőkkel, s az elődöntőben kiesett játékosokkal. A zsűri neves személyiségekből állt, akik közül kiemelkedett Pécsi Ildikó Kossuth díjas kiváló érdemes művész, Hamari Júlia operaénekes, Gonda János Erkel Ferenc díjas zeneszerző vagy Novák Ferenc Kossuth díjas koreográfus és rendező.

A rendezvényen részt vett Molnár Gyula polgármester is, aki az est fővédnökeként kifejezte örömét, hogy kerületünkben ilyen nagy érdeklődésre tart számot egy ilyen kezdeményezés.

A résztvevő versenyzők között jelen volt az autószerelőként dolgozó, s most operett kiválóan éneklő úriember, a székely származású népdalénekes, egy tangót előadó tánccsoport, melynek tagjai átlagosan 72 évesek vagy az öniróniától nem mentes Cavinton Együttes, melynek szépkorú tagjai néptánc tudásukkal lepték meg a közönséget. Az est legidősebb versenyzője, a 85 éves dr. Szálka Irma verssel készült a megmérettetésre. A legkülönlegesebb versenyző mégis a 60 éves hastáncos hölgy volt.


Z. A. - Újbuda WEB (2008. 03. 04.)