Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Tavaszi Hangverseny a Szent Efrém Bizánci Férfikarral

Kultúra   |   2008, április 9 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Szent Efrém Bizánci Férfikar

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Ruszin Kisebbségi Önkormányzata április 13-án 20 órától Tavaszi Hangversenyt szervez a Ciszterci Szent Imre Templomban.

Bubnó Tamás karnagy vezetésével fellép a Szent Efrém Bizánci Férfikar "A történelmi Magyarország bizánci rítusú zenei emlékei" című ingyenes koncertjével.

A Szent Efrém Bizánci Férfikar Magyarország egyetlen professzionális bizánci zenei együttese. Tagjai egyrészt görög katolikus, másrészt a bizánci liturgikus zenét szerető hivatásos énekesek. Fő céljuk az, hogy a magyarországi és a kelet-európai bizánci rítusú egyházak zenei kincseit autentikus módon szólaltassák meg.

Vezetőjük, Bubnó Tamás énekművész és karvezető, aki egyházzenei doktorátusát (DLA) a magyarországi és a Kárpátok vidéki görög katolikus dallamok eredetének témájában védte meg.

Megalakulása óta (2002) a férfikar rendszeresen teljesít szolgálatot görög katolikus liturgiákon, s állandó fellépője az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat programjainak. Jelentős magyar fesztiválok vendégei: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Művészetek Völgye, Zempléni Művészeti Napok, Óbudai Nyár, Magyarok Nagyasszonya Egyházzenei Fesztivál.

Első külföldi útjuk Lengyelországba vezetett: 2003 májusában meghívást kaptak - Magyarországról első kórusként - a 22. Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválra, ahol óriási meglepetésre második díjat szereztek a kitűnő felkészültségű és nagy hagyományú szláv, balti és balkáni kórusok között. 2006-ban - mint egykori díjnyerteseket - visszahívták ide őket, s az együttes megnyerte a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál esetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Első CD-felvételük 2003-ban jelent meg. A világpremierként megjelent felvételen Boksay János (1874-1940) ruszin származású kárpátaljai pap-zeneszerző férfikarra komponált liturgiája hallható. A történelmi Magyarország bizánci rítusú egyházi életének és kultúrájának központja a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye volt, ahol a ruszin nép - az egyetlen tisztán görög katolikus vallású népesség a világon - művelte és őrizte a Keleti Egyház hagyományait.

A ruszin püspökök (Olsavszky, Bacsinszky) már a 18. századtól nagy gondot fordítottak az egyházzene oktatására és a papok, kántorok továbbképzésére. Ennek nyomán jött létre - és él mind a mai napig - az a sajátosan egyedi, magas színtű egyházzenei kultúra, ami a kárpátaljai görög katolikus populáció mellett a magyar és a szlovák keleti szertartású katolikusok "zenei anyanyelve". Ebből a kincsből mutat be néhány kompozíciót a Szent Efrém Férfikar, akik a világon elsőként vették föl CD-re Boksay Jánosnak, a neves pap-komponistának liturgiáját.

2006 tavaszán jelent meg második CD-jük. A felvételen a magyarországi bizánci dallamok feldolgozása mellett bolgár, orosz, ruszin és ukrán kórusművek hallhatók, valamint egy ritkaság: Liszt egyetlen egyházi szláv nyelvű kompozíciója.

1113 Budapest Bocskai út 39-41.
E-mail: ruszin11@gmail.com

Helyszín: Ciszterci Szent Imre Templom, (Budapest XI., Villányi út 25.)

Újbuda Ruszin Kisebbségi Önkormányzata (2008. 04. 09.)