Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 2. csütörtök, Zsigmond

Több mint kétezren voltak kíváncsiak a Műszaki Múzeumra a Szigeten

Kultúra   |   2008, augusztus 21 - 16:42
Nyomtatóbarát változatSend by email

Aki most lemaradt a foglalkozásokról az legközelebb a Tóparti Újbuda Partyn találkozhat az Országos Műszaki Múzeum programjaival.


Augusztus 16-17-én mintegy kétezren tértek be az Országos Műszaki Múzeum sátrába a Sziget Fesztiválon. A legtöbben a hagyományos mozgóképkészítő berendezésre voltak kíváncsiak mely a mozi ősének is tekinthető. A vállalkozókedvűek saját, stroboszkópikus dobba helyezhető "filmet" is készíthettek a múzeumpedagógusok segítségével. A kisebbek papírral, gyurmával dolgozhattak, de volt hűtőmágnes készítés és látható volt egy gőzgépmodell is, melyben denaturáltszesszel működő kazán állítja elő az energiát.

Az Országos Műszaki Múzeum 2009 januárjától gazdasági és kulturális egységet képez a Közlekedési Múzeummal,
az összeolvadás azonban nem érinti a kerületünkben működő Kaposvár utcai telephelyet. Szeptembertől újraindulnak a múzeumpedagógiai foglalkozások amelyek 45-60 perc hosszúak és tárlatvezetéssel egybeköthetők, így együtt 1,5-2 óra időtartamúak. A tárlatvezetést és a múzeumpedagógiai foglalkozásokat ingyen biztosítják a diákok és kísérőik számára.

Kevesen tudják hogy a Kaposvár utcai épületben egy restaurátor műhely is működik, ennek munkájáról és azokról
az érdekes tárgyakról amelyeket itt hoztak rendbe, októberben a Múzeumok Fesztiválján kaphatnak bővebb információt a látogatók. Szeptember 20-21-én, a Kulturális Örökség Napján fog bemutatkozni a hagyományos kiállítások mellett a Mobileum, az OMM interaktív gépgyűjteménye.
Legközelebb azonban a Tóparti Újbuda Partyn lehet találkozni a múzeum programjaival, amelyek elsősorban a reneszánsz jegyében fognak zajlani, így például iniciálé-festést kínálnak majd az érdeklődőknek.

K.A. - Újbuda TV (2008. 08. 21.)