Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 26. csütörtök, Fülöp, Evelin

Történelmi alakok plasztikái

Kultúra   |   2008, november 18 - 17:50
Nyomtatóbarát változatSend by email
Dr Szentmihályi Szabó Péter nyitotta meg B. Dobos Jolán szobrász-keramikus legújabb kiállítását a Budai Klub Galériában. A most kiállított darabokhoz a magyar és az európai kultúra nagy közös kincséből merített ihletet az alkotó.

B. Dobos Jolán 40 éve kerámiázik. Pályájának íve a rajzolástól a festészeten át vezetett a kerámiázáshoz. A technikai tudás a művészi sikerhez persze önmagában kevés; a víz és a tűz erejét alkalmazó módszer és a népművészet stílusvilága csak eszköze Dobos fő erejének, a jellemábrázolásnak. Nem alakokat, konkrét jellemeket formáz.

Témaválasztása - az operák világától az Árpád-házi szentekig - széles körű műveltséget feltételez. A magyar és európai kultúra nagy közös kincséből merít ihletet. Az egyszerre védekező és támadó kékszakállbeli Judit, a kegyetlen és talpnyaló Turandot, a szomorú bohóc Rigoletto mind-mind titkokat és történeteket sejtetnek. Szeretnivaló figurák.

B. Dobos Jolán plasztikái akciódús kompozíciók, amelyek nincsenek híján az érzelmeknek.

Gigi - Újbuda TV (2008. 11. 18.)

LEGFRISSEBB
×

Gaál Endre KÖZÖTT című kiállítása a K.A.S. Galériában  

2022május2619:00

Gaál Endre K.A.S. Galériában bemutatásra kerülő új alkotásai nagy méretű festett üvegek, melyeken egyedi technikai megoldásokkal manipulálja a felületeket. A megjelenített gondolatok tág időintervallumokat fognak át.