Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Új üvegablakok a Szent Margit Gimnázium kápolnájában

Kultúra   |   2013, április 9 - 15:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bíró László püspök atya április ötödikén szentmise keretében szentelte fel a Szent Margit Gimnázium kápolna új szentélyét és az „Irgalmas Jézus" üvegablak kompozíciót, amely a Fausztina Napló leírása szerint készült, „Jézusom bízom Benned" felirattal.

üvegablak kompozícióMagyar Krisztina építész, grafikusművész tervei alapján a Laki Üvegművészet Kft. készítette el a főoltár felett elhelyezkedő kivételes szépségű kompozíciót, amely több, mint harminc négyzetméteres, három íves záródású ablakot, és felettük három kisebb körablakot foglal egységbe. Tavaly szeptember közepétől idén március végéig folyamatosan zajlottak a munkálatok.

- Nagyobbrészt adományokból készült, de az iskola állta azokat a költségeket, amit az adományok nem tudtak fedezni - mondta el Görbe László, az iskola igazgatója.

Szent Fausztina látomásaiban párbeszédet folytatott Jézussal. Az Új Ember egyik számában Elzbieta Siepak nővér így foglaljta össze szentté avatott rendtársnője küldetését: - Feladata volt, hogy a kinyilatkoztatásból mindenki által ismert, de feledésbe merült igazságot, Isten irgalmas szeretetét újra az emberek emlékezetébe idézze. Feladata volt az is, hogy az emberekkel megismertesse az Isteni Irgalmasság tiszteletének formáit, azokat a gyakorlatokat, amelyeknek az a célja, hogy az emberek határtalanul bízzanak Isten jóságában, és mindenki törekedjen arra, hogy irgalmas szívű legyen embertársaihoz, és így újuljon meg az emberek vallásos élete.

II. János Pál pápa már krakkói éveiben jól ismerte Fausztina nővér életét és naplóját. Érsekként indította el boldoggá avatási eljárását 1965-ben. 1993-ban boldoggá, 2000. április 30-án pedig szentté avatta. Ugyanezen a napon hirdette ki az Isteni Irgalmasság ünnepét az egész világra.