Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Újbuda és Stuttgart Bad Cannstatt partnervárosi kapcsolatok eseményei 2007-ben

Kultúra   |   2007, augusztus 4 - 12:55
Nyomtatóbarát változatSend by email
Egy kis összeállításban foglaltuk összes Újbuda és - testvérvárosa- Stuttgart Bad Cannstatt 2007-es közös eseményeit. Olvassa el, és nézze meg a képeket!

Az Újbuda Német Kisebbségi Önkormányzat éppen a 2006 októberében megtartott helyhatósági választások idején költözött az Ezüstfenyő téri óvodából új székhelyére, az albertfalvai Kisköre u. 3-5-be, ahol a lengyel kisebbségi önkormányzattal közösen használják a helyiségeket. A berendezéssel, a fővárosi és országos kisebbségi választásokkal voltunk elfoglalva, emlegettük az örömteli eseményt, amikor 2006. november 11-én, a kerület napján a partnerváros Stuttgart Bad Cannstatt kerületének elöljárója, Hans Peter Fischer a kerület díszpolgára lett, amikor már megkezdődtek a 2007. évi események előkészítési és szervezési munkái:

Május 18-án Magyarországra látogatott Stuttgart CDU-frakciójának mintegy 25 fős küldöttsége és természetesen ellátogatott a kerületbe is, ahol Molnár Gyula polgármester köszöntötte a vendégeket és mutatta be nekik Újbudát. A vendégek között régi ismerősökkel is találkoztunk, mint Roland Schmid városatyával, aki az elmúlt tizenegy évben, amióta a partnerkapcsolat a két kerület között fennáll, többször járt már kerületünkben, de itt volt az Első Polgármester, Föll úr is, aki Bad Cannstattban 2005. június 18-án köszöntötte a Weiner Leo Zeneiskola fúvószenekarát: az együttes Sztán István vezetésével nagysikerű szabadtéri hangversenyt adott Cannstatt Fő terén, Stuttgart és Bad Canstatt egyesülésének 100. évfordulóján.

Idén, május 22-én megérkeztek a képzőművészek, Nicole Bohnet és Ada Buonocore az Újbudán már jól ismert galériavezető, Frau Irene Schmid vezetésével. Kiállításuk a Karinthy Szalonban június 22-ig volt látható, a köszöntőt Balázs Gyula tanácsnok, Horváth Károly igazgató, a megnyitót Szentgyörgyi József festőművész tartotta. A képzőművészek évente váltják egymást: az újbudaiak a Künsthöfle Galerie-ben állítanak ki, a stuttgarti művészek pedig a Karinthy Szalonban. Schuth János kisebbségi önkormányzati elnök elvitte őket Szentendrére, ahol galériákat, műtermeket látogattak meg, majd Budapest nevezetességeivel ismerkedtek.

Éppen leszedtük a képeket, amikor június 22-én megérkezett - első hivatalos bemutatkozó útjára - a nyugdíjba vonult Hans Peter Fischer utódja, Thomas Jakob elöljáró. Mindenek előtt Újbuda Önkormányzatával ismerkedett, Kremzner Zsuzsanna aljegyző vezette végig az új ügyfélszolgálaton, nagy érdeklődéssel hallgatta a kerületi önkormányzat működéséről tartott beszámolóját, meglátogatta a közgyűlési termet, az új épületbe is ellátogattunk, találkozott Kis Mihállyal, a Budai Sport Általános Iskola igazgatójával, aki diákjaival májusban járt a partneriskolában, a Johannes Kepler Gimnáziumban Bad Cannstattban, majd fogadta őt Molnár Gyula polgármester. Sok kérdésre kellett válaszolnia, Jakob elöljáró urat a főváros és kerületei közigazgatási felépítés és működése, a feladatok felosztása, az adóforintok megoszlása, Újbuda gazdálkodás érdekelte leginkább. Balázs Gyula és a Német Kisebbségi Önkormányzat vezetőinek bevonásával az eddig megkezdett és bevált programok folytatásáról - kulturális cserék: képzőművészek kiállításai, kórusok, zenekarok, iskolai diákcsere-programok folytatásáról, valamint új programokról tárgyaltak: ősztől évente egy-egy, a nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő óvónő és tanítónő cseréjéről tárgyaltak és Thomas Jakob meghívta Molnár Gyula polgármestert, Balázs Gyula tanácsnokot, Bajtainé Mayer Éva h. elnököt és Reichel Tamás képviselőt a szeptember végi Volksfestre. Jakob úr ezután városnéző körútra indult, és megtekintette a Parlamentet is. Közben megérkezett a Trotzblech Kapelle Wulf Wager vezetésével. Május 23-án este nagysikerrel lépett fel az együttes Gazdagréten, a hagyományos Szentiván-éj műsorában. A hallgatóság vastapssal jutalmazta a zenekar produkcióját, többen táncra is perdültek és még Jakob urat is táncba vitték.

A jól sikerült este másnapján az Újbuda Német Kisebbségi Önkormányzatba látogatott Jakob úr és a zenekar. Bad Cannstatt zászlaját, értékes könyveket hoztak ajándékba. Végül a Négy Évszak Étteremben - az ízletes ebédet követően- fél órás koncertet adott az együttes, mielőtt a delegáció visszarepült Ferihegyről.


A programok sora tehát szeptember 28-án folytatódik, amikor a televízió nyilvánossága előtt hivatalosan megnyitják a Volksfestet. (2006-ban az újbudai Babszem Együttes lépett fel a nyitóprogramban.) Erre az eseményre meghívót kapott az Újbuda TV stábja is, így reméljük, a kerület lakói is megismerik végre Bad Cannstatt-ot, a 11 éves partnervárost, ahol eddig kerületi TV-stáb még nem járt.

Bajtainé Mayer Éva összeállítása (Fotók: Bajtai László) (2007. 08. 04.)