Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Újbuda Majális 2009

Kultúra   |   2009, március 10 - 13:24
Nyomtatóbarát változatSend by email
Újbuda Majális

Bábszínház

 

2009. 05. 23.-án szombaton

13:00 h ARANYBALTA bábjáték, 
16:00 h BÁBUK ÉS BOHÓCOK

2009. 05.24.-én vasárnap

10:30 h AFRIKAI VADÁSZKALAND 
14:30 h ZSUGORI GAZDA ÉS AZ ÖRDÖG bábjáték és BŰVÉSZMUTATVÁNYOK.

 

AZ  ARANYBALTA

A szegény Favágó, miközben fát vág, a kutyájával megment egy sün családot. Amikor halat akar fogni, hogy éhen ne pusztuljon, a tóba csúszik a baltája. A tó Vízisárkánya  segítségére siet és aranybaltát  ajándékoz a szerény és becsületes Favágónak.  
A kapzsi gazdagember, aki még a száraz gallyat is sajnálja a Favágótól és a feleségétől, csel- lel akar aranybaltát szerezni. Követ hajít a vízbe, és azt hazudja a Vízisárkánynak, hogy a tóba esett az aranybaltája. A Vízisárkány rájön a turpisságra, ezért a gazdát egérré változtatja. Fa-vágó az aranybaltáért kapott pénzből juttat a falu szegényeinek is, akik megválasztják bírónak.       

 

BÁBUK ÉS BOHÓCOK

Dalszöveg: Tóth Krisztina
Írta: Domonkos Béla

Nokedli és Nudli a bohóc házaspár az előadásukra magukkal viszik a kis gyereküket, Tökmagot. A két bohóc versenyez egymással: különböző mulatságos tréfákkal akarja bebizonyítani, hogy melyik az ügyesebb, okosabb. Produkcióikat azonban a bébi sírása gyakran megzavarja. A kicsit különböző trükkökkel, játékokkal, és énekekkel sem tudják elaltatni A születés napjára, adnak neki egy tortát, de a  sírást akkor  sem hagyja abba. Végül Nokedli egy bábuval szórakoztatja a gyereket, és ekkor elkezd kacagni. A házaspár bemutatja a bébinek és a gyerekeknek  „A KISMALACOK ÉS A FARKAS” bábjátékot.

 

Zsugori gazda és az ördög

Népi komédia hatása alapján írtam meg a bábjátékot, melyben Gyurka, a szegény legény megtréfálja, túljár a szívtelen gazdája eszén. A legényke fellázad a gazdája ellen, végül az ördög, nem őt, hanem, a telhetetlen, zsugori gazdát viszi el. Aztán Gyurka és Zsuzsika, a két szegény, modern bió gazdaságba kezdhet.