Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Visszatekintés 2012. - Emlékezések

Kultúra   |   2012, december 22 - 17:54
Nyomtatóbarát változatSend by email

Felavatták Berczik Zoltán asztaliteniszező emléktábláját és megnyílt a Csonka Múzeum január végén.

Népdaléneklési verseny Közel 150 gyermek vett részt a „Tiszán innen Dunán túl” népdaléneklési verseny kerületi fordulóján január 19-én, melynek a Weiner Leo Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola Menyecske utcai hangversenyterme adott otthont. A kerületi döntő előtt minden iskolában megrendezték az iskolai fordulót. Az Újbudai Pedagógiai Intézet által szervezett verseny célja a tehetséggondozás volt.

Uniós vízügyi konferencia A Lágymányosi Öbölben találkoztak január végén az uniós Waterways Forward Projekt résztvevői, amelyet a regionális vízi utak fejlesztésére indítottak el két évvel ezelőtt. A kezdeményezésben 11 európai uniós ország, Norvégia és Szerbia 17 vízügyi szervezete keresi közösen a választ, hogyan lehetne az európai folyók és tavak kihasználtságát rekreációs és turisztikai szempontból növelni.

Felavatták Berczik Zoltán emléktábláját A Budafoki út 83/b számú házon Újbuda Önkormányzata, valamint a Berczik-család felavatta a hatszoros Európa-bajnok, háromszoros vb-ezüstérmes asztaliteniszező, sikeres szövetségi kapitány Berczik Zoltán emléktábláját januárban. A magyar asztalitenisz 74 éves korában elhunyt kiemelkedő személyisége 47 éven át, haláláig ennek a háznak a negyedik emeletén lakott, innen indult sikereinek színhelyeire.

Csonka János Emlékmúzeum nyílt Csonka János gépészmérnök (1852-1939) születésének 160. évfordulóján emlékmúzeum nyílt január végén a Bartók Béla úton abban a házban, ahol a feltaláló eredeti autószerelő műhelye, majd gépgyára működött. Csonka Lívia, a feltaláló unokája, a Csonka János Alapítvány titkára a múzeum létrehozásával kapcsolatban elmondta, hogy a családi hagyatékban lévő oklevelek, dokumentumok, érmek, fényképek kerültek a gyűjteménybe, de vásároltak magángyűjtőktől, és sikerült eredeti motorokat, szerszámgépeket megszerezni.

Újbudáról a világűrbe Egy tízszer tíz centis kocka, kis antennával. Így néz ki a MASAT-1, az első teljesen magyar fejlesztésű műhold kívülről. A belsejébe persze számos izgalmas dolgot építettek a Budapesti Műszaki Egyetem űrkutatás csoportjának hallgatói, A MASAT-1 januárban már a starthelyen, Francia Guyanán várta a VEGA hordozórakéta orrában, hogy megkezdje égi útját a Föld körül.