Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Gomba: centinként emelték a megsüllyedt épületet

A 17 centit süllyedt épület visszaemelése volt az egyik legfontosabb pillanata a Gomba rekonstrukciójának – mondta lapunknak adott interjújában Szabó Levente felelős tervező. A Hetedik Műterem Kft. ügyvezetője szerint minden építkezés egy folyamat, aminek általában csak egy-egy pillanatfelvételét látjuk. Az épület újragondolására kiírt pályázatot a Hetedik Műterem Kft., és a Gyüre Építésziroda Kft. munkája nyerte, a terveket Szabó Levente és Gyüre Zsolt készítette.

Milyen elemek maradtak, mennyiben újult meg a Gomba épülete?

Az eredeti épületnek részben megmaradt az anyagi valósága: a tartószerkezete, vasbeton pillérei és az egész tetőfödém szerkezete. Szellemi értelemben pedig az eredetileg tervezett 1942-es állapot elgondolását, az átjárókat és az azok között álló épületcikkelyeket is megőriztük. Megmaradt továbbá az épület átláthatósága, átjárhatósága. Újdonság az egyes cikkelyek falszerkezete, szigetelése, homlokzatburkolata, valamint azok az íves, hőszigetelő üvegek, amelyek nem léteztek hetven éve, a háború közepén. Akkor a kor előírásai sem határoztak meg kötelező hőszigetelő üvegszerkezetet.

A felújítással hogyan változott a Gomba és a körtér szerepe, funkciója?

Az épület belső udvarral, három széles átjáróval rendelkező tér, ami szerintünk a Móricz Zsigmond körtér része. Egy olyan intim épületekkel körbevett rész, amely nagyon fontos centrális helye a Móricznak. Az egyes épületeket úgy alakítottuk ki, hogy megfeleljenek a későbbi bérlők igényeinek is, mindegyikben van olyan háttérkiszolgálás, amely adott esetben vendéglátó, információs vagy kulturális funkciót is betölthet, azokhoz képes hátteret biztosítani. Egykor villamossín vette körül az épületet, ami akkor egy befelé forduló létesítmény volt. Most a közlekedésnek ez a direkt kapcsolata megszűnt, azonban az, hogy a tér szabadon átjárható, biztosan ismét a körtér meghatározó részévé teszi.

Építése idején, a Gomba korának meghatározó építészeti műalkotása volt. Miben áll, állt a különlegessége?

Leginkább a karcsúságában. Vasbeton szerkezet valójában már a század elején épült, azonban nem így, ahogyan most itt látható. Nagyon karcsú, nagy kinyúlású szerkezetek, oszlopok ezek. A köroszlopok például mészkő, gyakorlatilag műkő oszlopok, amik azért különlegesek, mert ezek mind olyan építészeti finomságok, amik szokatlanok egy abszolút üzemi épületnél. Ráadásul mindezek kör alakú szituációban, körszimmetrikus módon valósulnak meg. A tömegnek, a térformának is van különlegessége, és az ezt megvalósító építészeti részleteknek is. Mindkettőt nagyon értékesnek tartottuk, függetlenül attól, hogy műemlék vagy sem. Viszonyulásunk egyszerre volt kortárs és hagyományőrző. Fontos volt, hogy az épület konzolos jellegét visszaállítsuk, hogy az egykori cikkelyek geometriájukban legyenek visszaépítve és ragaszkodtunk az eredeti térszerkezethez is. Az üvegfelületek, amik régen sűrű osztással álltak össze körívű formában, most keret nélkül, nagyméretű üvegtáblákkal vannak megfogalmazva.

Érték-e Önöket meglepetések a kivitelezés során?

Elég jó eredeti tervek álltak rendelkezésünkre, amiket nagyjából az élet is igazolt. De egy ilyen régi épület, ami hetven éves és eleve rekonstrukció, tele van meglepetésekkel. Például, elég fájdalmas volt, amikor kiderült, hogy megsüllyedt 17 centit. Mindenképpen ki kell emelnem a kivitelező, a Vortex-t hozzáállását. Ők felvállalták, hogy kikísérleteznek egy olyan megoldást, amivel egy hetvenéves, megsüllyedt betonszerkezetet pontszerűen vissza lehet emelni – naponta egy centinként, azt is elosztva három részre. Ezt addig csináltuk, amíg a vasbeton szerkezetet ki lehetett úgy simogatni, hogy kezelhetővé vált a minimális eltérés. Ezt ugyan látni senki nem fogja, de nekünk fontos és szép pillanat volt, hogy ezt meg lehetett oldani. Ez volt a legnagyobb izgalom.

Kapin Viktória