Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Jól halad a körtéri Gomba építése

A külső szemlélő még csak romokat lát, de a nehezén már túl vagyunk – mondta a megbízott tervezőiroda vezetője a Móricz Zsigmond körtéri Gomba helyszínbejárásán. A polgármester szerint kilenc hónap kényszerszünet után – amit az áramátalakítók kitelepítése okozott – láthatóan felgyorsult a körépület revitalizációja, jövő márciusban pedig már megcsodálhatjuk az emblematikus épület új külsejét.

A 2013. december 10-én tartott, sajtónyilvános helyszínbejáráson Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere elmondta, hogy kilenc hónap kényszerszünet után - melyet az áramátalakítók kitelepítése okozott - láthatóan felgyorsult a Gomba épületének revitalizációja. Közműépítési és szerkezetépítési munkák folynak, "kijöttünk a föld alól".

A látványosabb munkák ezután következnek - sajnos kényszerűségből a téli időszakban. A mai építési technológiák mellett ugyanakkor ez leküzdhető probléma. A budapesti 4-es metró átadásának idejére, várhatóan 2014 márciusára, a Gomba külső megjelenése a hiányzó térburkolattal elnyeri végső arculatát. Újbuda Önkormányzatának 2012-ben sikerült elérnie, hogy a 2009-ben elindított, az Európai Unió által támogatott Újbuda Kulturális Városközpont projektbe a Gomba is bekerüljön, és meghatározó projektelemmé váljon.

A Móricz Zsigmond körtér emblematikus épületének évtizedek óta tartó, az ígéretek ellenére elhúzódó problémája sikeresen, bővülő funkciókkal oldódik meg. A helyszínbejáráson részt vett Szabó Levente építész, a Hetedik Műterem Kft. vezető tervezője, és Ihász Tibor projektmenedzser, a Zsombolyai Kft ügyvezető igazgatója is.

Az Újbuda Kulturális Városközpont Integrált Városfejlesztési Program az Európai Unió támogatásával valósul meg, a projekt (KMOP-5.2.2/B-09-2f-2010-0006) az Európai Regionális Fejlesztési Alap 571 264 034 Ft összegű társfinanszírozásával teljesül.

Hoffmann Tamás beszédet tart

Gomba építése, fejlesztése