Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Kulturális városközpont - Kortárs képzőművészet a Bartók Béla úton

Idén öt új képzőművészeti galéria költözik a Bartók Béla útra, és ezek már a Móricz Zsigmond körtér és a Gellért tér közötti területen kialakuló kulturális városközpont részeként működnek majd.

Még ebben az évben megnyílik egy kortárs művészeti központ, egy fotóművészeti kiállítótér és műterem, valamint kortárs galériák mellett fogadja vendégeit két új kávézó és egy bortéka. Az öt helyiséget azok a társaságok működtetik, amelyek sikeresen pályáztak önkormányzati üzlethelyiségek bérleti jogára. Újbuda önkormányzata öt képzőművészeti galériával írt alá bérleti szerződést eddig üresen álló, Bartók Béla úti helyiségekre. Egy sikeres pályázó idő közben visszalépett, így az eredeti tervekben szereplő hat bérbe vehető üzlethelyiségből most öt sorsa dőlt el.

A közéleti személyekből, művészekből és építészekből álló Társadalmi Érték Testület (TÉT) választotta ki a 33 beérkezett pályamunkából a legjobbakat. Az új galériatulajdonosok vállalták, hogy ez év végéig megnyitják üzletüket.

Művészeti profizmus és misszió - 1997-ben, az akkor még felújításra váró, IX. kerületi Ráday utcában nyitottuk meg a galériánkat - meséli Faur Zsófia, a Bartók Béla út 25-be költöző Ráday Galéria tulajdonosa.

- Az átköltözésünk egyik oka az, hogy ez az üzlethelyiség nagyobb, az általában nagyméretű kortárs műveket itt sokkal kényelmesebben tudjuk bemutatni. A döntésben az is szerepet játszott, hogy a Ráday utcában mára túlsúlyba kerültek a vendéglátóhelyek, egy profi galéria számára ez már nem megfelelő közeg.

A Ráday Galéria egyébként a Magyarországon mindössze 10-15-re tehető professzionális galériák egyike, azaz a nemzetközi viszonylatban is helytálló társaságok közé tartozik. A világszínvonalú művészeti tevékenység alapfeltétele, hogy a rangot adó külföldi kiállításokon és vásárokon is jegyezzék az adott galériát. Ennek viszont szigorú követelményei vannak, csak a tisztán képzőművészeti funkciót betöltő galériák tartozhatnak ebbe a körbe, azaz semmi más, például vendéglátás sem működhet a galériával egy helyen.

A Bartók Béla úti helyszínre - ahogy ez megszokott - nemzetközi szaktekintélyek, nagyvásárok és kiállítások szervezői is ellátogatnak majd, hogy saját szemükkel is meggyőződjenek a galéria alkalmasságáról. A tét ennél fogva most óriási a Ráday Galéria számára, hiszen az átköltözés után is biztonságos körülményeket kell kialakítani a magyar kortárs képzőművészek menedzseléséhez, ami rengeteg munkát, időt, pénzt és energiát emészt fel.

Faur Zsófia a kulturális városközpont tervei kapcsán elmondta azt is, hogy a világ nagyvárosai mind rendelkeznek hasonló művészeti központtal, amely koncentrált kínálatával jóval több művészet iránt érdeklődőt vonz, mint a szétszórtan működő kiállítótermek. A Ráday Galéria tulajdonosa azt reméli, a Bartók Béla út is rendelkezik majd ezzel a vonzerővel, amit az egyszerre nyitó és együttműködő galériák jelentenek.

A Ráday Galéria egyébként most a Paris Photo 2010-re készül, amelyet novemberben a Louvre-ban rendeznek.

- A Három Hét kiállítótér és fotóműterem megnyitásával alkalmazott fotóknak és grafikáknak szeretnék teret adni - mondja Glázer Attila, aki maga is alkalmazott fotográfus.

- Szeretném, ha ez egy pezsgő, élettel teli hely lenne, ahova nem csak kiállítás megnyitók és egyéb szervezett események alkalmával térnek be az emberek. Szeretném, ha passzív kiállítótér helyett ez egy találkozási pont lenne, ahol mindenki jól érzi magát. Én még mindig, töretlenül naiv ember vagyok, hiszek abban, hogy itt kialakulhat egy "minipárizs", hogy a Bartók Béla út a közeljövőben tényleg csak kétszer egy sávos lesz, hogy padok kerülnek az utcára, ahol az emberek beszélgetnek.

Részemről ez egy hosszú távú terv, ha úgy tetszik, egy misszió, s mint ilyen, nem években, sokkal inkább évtizedekben mérendő.

Az alkalmazott műfaj művészeit szeretném megmutatni, támogatni és felfedeztetni a közönséggel, hiszen ők azok, akik eddig is - a mindennapi munkájuk révén - nagy hatással vannak vizuális kultúránkra, és közülük sokan kiemelkedő művészeti kvalitással bírnak.

Egyéni - nem magazinoknak készített - alkotói munkáik sokszor legalább olyan értékes művészetet mutatnak, mint az úgynevezett magasművészet képviselőinek alkotásai. És nem utolsó sorban az ember elismerésre vágyik. Én is így vagyok ezzel.

Szívesen veszek részt olyan dologban, amelynek a sikere garantált, már csak a résztvevő művészek miatt is - mesél saját motivációjáról Glázer Attila, aki már a Bartók Béla út 37. alatti helyiség átalakításán dolgozik.

A Ráday Galéria és a Három Hét kiállítótér és fotóműterem mellett a Bartók Béla út 2-be költözik a Simon és TemplArt Kft. galériája és kávézója, a Bartók Béla út 8. alá a Vincze ART Bt. kortárs galériája és bortékája, a Bartók Béla út 11-13-ba pedig a Godot Közhasznú Kft. galériája és kávézója.

Szigorú szabályok díjkedvezménnyel Újbuda önkormányzata tavaly írta ki a pályázatot a hat üresen álló önkormányzati üzlethelyiség bérlésére úgy, hogy világos legyen a pályázók számára, hogy olyan bérlők kapnak itt lehetőséget, akik vállalják a kockázatot, és elsőként nyitnak galériát, múzeumot, antikváriumot illetve egyéb kulturális értéket megjelenítő intézményt a Bartók Béla úton. Az öt bérleti jogot nyert pályázóval az önkormányzat olyan szerződést kötött, amely szabályozza a galériák működését és fenntartását. Egyebek mellett a helyiségek belső és külső felújításának körülményei, minősége és menete is szabályozott.

Azok a házak, amelyekben ezek a helyiségek vannak, helyi védettség alatt állnak és homlokzati felújításon esnek át. Az új üzletek portáljának a megújult homlokzatokhoz kell illeszkednie. A helyiségek belső építészeti színvonalának pedig, ahogy a szolgáltatások színvonalának is, a legmagasabb minőségi kategóriát kell elérnie. Ennek megfelelően a belső építészeti terveket szakmai zsűri nézte át és hagyta jóvá. A homlokzati felújítást az önkormányzat, a portál megépítését és a belső építészeti munkát pedig a bérlő állja.

A szerződéskötéstől a befejezésig maximum fél év telhet el. Bernáth Attila, a kulturális városközpont program koordinátora fontosnak tartja, hogy minden egyes nyertes pályázó úgy írta alá a szigorú szabályokat tartalmazó, ám komoly, esetenként akár 95 százalékos bérleti díj kedvezményt garantáló szerződést, hogy pontosan tudta, mit vállal, egyrészt a tevékenység tartalmi szabályait, másrészt a költségek és határidők pontos részleteit illetően.