Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. szombat, Jolán, Vid

Látványos Gomba-tervek az Allee-ban

Még megtekinthető a Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének átépítésére kiírt pályázat impozáns terveit az Allee bevásárlóközpontban. A megnyitón elhangzott, a terv, -és ötletpályázat első köre sikeresen lezárult, melynek eredményeképp az önkormányzat öt alkotást díjazott és további tízet megvásárolt. A kerület polgármestere lakossági fórumot is rendezett az ügyben, hogy a környéken lakók is alakíthassák életterük leendő képét.

A pályáztatás első fordulójában kiválasztott öt tervezet már eséllyel válhat az évtizedekig méltatlan sorsú körtéri Gomba új valóságává. A műemléki védelem alatt állóépítmény rehabilitációját a kerület régóta tervezi, de a vezetés szerint a lehetőségek, az anyagi és szellemi források mostanra hangolódtak össze a megfelelő módon. Újbuda Önkormányzata idén májusban írt ki tervpályázatot a körtéri építmény hasznosítására és átépítésére, mely a Bartók Kulturális Városközpont központi elemét képezi majd. A pályázók a hazai gyakorlattól eltérően az épületfunkcióra és az ún. "épület ideológiára" is javaslatot tehettek.

 

Ennek szellemében a jelentkezők rajzasztalain meglehetősen színes, változatos és kreatív tervek születtek. A beérkezett pályaművek olyan merész elképzeléseket is felvetettek, mint a Gomba tetején kialakított víztükör (télen jégpálya), vagy a trópusi hangulatú üvegház. Az elkészült munkák - melyek között láthattunk oszlopcsarnokot, kör alakú, hipermodern emeletes épületet, és mászófalat - jól tükrözik, hogy a bírálóbizottság azokat a terveket értékelte kiemelt helyen, melyek mertek elszakadni a szokványos épületfunkciótól, de megtartották a Gomba műemléki értékeit.

 

A lezárult tervpályázatot követő időszakban a pályázók az öt nyertes munkát fejlesztik tovább, azaz a dobogós építész irodák az egy hónapos határidő alatt elkészítenek egy építészeti tervdokumentációt, melyek közül a legjobbnak ítélt a hasznosítási pályázat kiírásának alapját képezheti. Ennek végleges szövege pedig már februárban a képviselő-testület elé kerülhet. Molnár Gyula polgármester a következő héten lakossági fórumot is rendezett az ügyben, hogy meghallgassa a környéken élők véleményét, ők milyen látványt és funkciót képzelnek el a körtér centrumába.

 

A polgármester bevezetőjében elmondta, az építkezést már a jövő év elején meg kell kezdeni, hogy a metróépítkezésekkel egy füst alatt be lehessen fejezni a fejlesztést, hiszen ez az eljárás megkímélné a lakókat az elhúzódó kellemetlenségektől. Kérdésünkre, hogy mi lehet az új Gomba szerepe, a polgármester annyit mondott, meg kell találni a piac és a közösségi igények közti ösvényt, de biztos abban, hogy az épületben helyet kell kapnia információs pontnak, szórakozási lehetőségnek és meg kell felelnie a találkozási pont követelményeinek is.

 

A találkozón jelenlévő, főként idős résztvevők közül sokan adtak hangot véleményüknek, melyekből kiderült, a legtöbben a szellős, átlátható és parkosított Gomba terveket preferálták a leginkább. Az egyik körtéri házban élő hölgy azt emelte ki, nem szabad túlságosan beépíteni a teret, hiszen fontos, hogy emberléptékű maradjon a hely. Mások is azt hangsúlyozták, a magas, túldimenzionált épületek helyett sok fát és zöld felületet szeretnének látni, így a Gomba tetejére tervezett terasz, a presszó és a virágüzlet is hasznos ötletként merült fel a beszélgetésen.