Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

Újbuda Önkormányzata a napokban mutatta be az ősz végére megújuló Móricz Zsigmond körtér és Gomba épületének akciótervét. A bejárással egybekötött tájékoztatón vázolt rekonstrukciós terv a műemléki védettségű épület felújítása mellett magában foglalja a köztér felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.

– A Gomba és vele együtt a Móricz Zsigmond körtér renoválásával mérföldkőhöz érkezett a XI. kerület – nyitotta meg a rekonstrukciós terveket bemutató sajtótájékoztatót Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

A Gomba fejlesztése az Újbuda Kulturális Városközpont program keretei közt valósul meg. A kezdeményezés magába foglalja a kerület városszerkezeti, építészeti és közlekedési szempontból kiemelt történelmi városrészeinek kulturális, közösségi és kereskedelmi funkcióbővítése mellett a közterületek felújítását, új pihenőhelyek és közművelődési, szabadidő-eltöltési lehetőségek kialakítását.

– Az eredeti európai uniós pályázat hatásterülete nem terjedt ki a Móricz Zsigmond körtérre, azonban a városrész vezetése úgy döntött, kiterjeszti a projektet a Gomba rekonstrukciójára is. A műemléki védettségű Gomba Újbuda emblematikus épülete, amely a Kulturális Városközpont program keretei közt végre elnyeri méltó formáját. Örömmel jelenthetem be, hogy kerületünk kiemelkedő szimbólumának rekonstrukciója elkezdődött, és az ősz folyamán átadjuk a felújított és jelentős funkcióbővítésen átesett Gombát – mondta Hoffmann Tamás.

Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár, a XI. kerület országgyűlési képviselője üdvözölte Újbuda jellegzetes, ám sajnálatos módon évek óta lezárt és már-már elfeledett találkozópontjának felújítását, amely visszaadja a kerület ikonikus találkozóhelyének régi fényét.

Beszédében elmondta – A Gomba Újbuda karakteres és emblematikus épülete, amit minden itt lakó ismer. Renoválásánál a kerület figyelembe vette az épület történelmét, kiemelkedő közösségi funkcióját, és törekedett arra, hogy az épület a felújítás után is megőrizze az ezerarcú Újbuda sokszínűségét.

A Gomba rekonstrukciójára kiírt ötletpályázattal Újbuda Önkormányzatának – az épület felújításán kívül – a legfontosabb célja az volt, hogy egy új közösségi tér, egy emblematikus építmény megalkotása mellett is sikerüljön megőrizni a Gomba jelenlegi, műemlékileg védett, markáns, stiláris építészeti karakterét. A bíráló bizottság döntése értelmében a Hetedik Műterem Kft., valamint a Gyüre Építésziroda Kft. valósíthatja meg terveit, amelynek felelős tervezői Szabó Levente DLA és Gyüre Zsolt.

A díjnyertes tervezők olyan transzparens, az eredeti Gomba különleges szerkezeti elemeit megtartó és az eredeti forgalomirányító funkciókat közösségi funkciókkal felcserélő tervet készítettek, amely nemcsak magát az épületet érinti, de a Móricz Zsigmond körtér térértékét is növeli, annak közösségi és szabadidős lehetőségeinek bővítésével.