Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 17. vasárnap, Antal, Antónia

Mindenki beleszólhat a Gomba jövőjébe

Hamarosan eldől, hogy a Móricz Zsigmond körtéri Gomba épületének átépítésére tavaly kiírt tervpályázat dobogósai közül melyik elképzelés valósul meg. A bíráló bizottság az öt díjazott munka közül csak kettőt hagyott versenyben, a budapestiek ezek egyikére adhatják le voksaikat a kihelyezett gomba formájú szavazóládákba. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Molnár Gyula arra figyelmeztetett, a Gomba a főváros kulcsfontosságú pontja lesz, ezért nagy a döntés felelőssége.

Újbuda Önkormányzata a tervpályázat hosszú előkészítő fázisa után 5 tervet díjazott, tízet pedig megvásárolt, melyekkel az érdeklődők két kiállítás keretében már decemberben megismerkedhettek. Azóta az építészekből és várostervezési szakemberekből álló bíráló bizottság a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve tovább szűkítette a kört, így már csak két tervezőiroda munkái versengenek egymással a döntéshozók kegyeiért. A zsűri mindvégig figyelembe vette az épületek megvalósíthatóságát, a hagyomány és újszerűség harmóniáját, továbbá azt, hogy a közel 70 éves, ipari műemléki védettségű épület hangulata, szellemisége az új funkciók mellett is megmaradjon. Mindkét terv egy kellemes, zöld foltokkal tarkított találkozóhelyet vázol fel, ahol információs pont, kávézó és pihenő is helyet kapna. Molnár Gyula, az MSZP 16. választókerületi jelöltje a körtéren arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy mostantól a kerület lakóit, és minden budapestit szeretnének bevonni a döntés folyamatába, hogy a Gomba végül valóban olyan legyen, amivel mindenki elégedett. - Nagyon fontos pillanathoz érkeztünk, hiszen a műemlékvédelem, az építész szakma, a politika már kinyilvánította véleményét az ügyben, most végre a társadalmi véleményen van a hangsúly - jelentette ki a politikus, majd azzal folytatta, meghallgatta az ellentétes álláspontokat is. A kerület polgármestere szerint sokan nem hiszik el, hogy valóban ők is alakíthatják a Gomba jövőjét, de vannak, akik attól félnek, hogy valami rosszabb lesz a régi helyett. - Azt gondolom, a Móricz és a Gomba a következő évtizedekben a főváros kulcsfontosságú pontja lesz, ezért nagy a döntés felelőssége. Az pedig, hogy milyen formát és funkciót ölt, mostantól az embereken is múlik. Ezért arra kérek mindenkit, felejtse el a kampányt, a politikai hovatartozást és döntsön a Gombáról - szólította fel a jelenlévőket a képviselőjelölt. Az érdeklődők 2010. április 30-ig a www.ujbuda.hu honlapon szavazhatnak, ahol további információkat is olvashatnak a tervekről. Személyesen pedig a Gomba épületénél, Az Allee bevásárlóközpontban és Lágymányosi Öbölben elhelyezett pöttyös gomba szavazóládákba dobhatják be a szavazólapokat. Az önkormányzat képviselő-testülete a szavazatokat figyelembe véve májusban hozza meg a végleges döntést.

LEGFRISSEBB
×

Online fogadóóra Újbuda polgármesterével  

2021január1309:00

Idén is folytatódnak az online fogadóórák. Első alkalommal január 13-án, szerdán 9 órától kérdezhetik dr. László Imrét, Újbuda polgármesterét. Mivel sok megkeresés szokott érkezni, javasoljuk, hogy már most küldjék el észrevételeiket, kérdéseiket Messenger üzenetben.