Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Újranyílt a B32 Galéria

Kilencszáz négyzetméteren nyílt újra Újbudán a Bartók Béla út meghatározó kulturális-közösségi központja, a B32 Galéria. A felújított és jelentősen kibővített galériát Hoffmann Tamás polgármester adta át, az első kiállítás anyaga a kerület kortárs művészeinek munkáiból állt össze.

Előadóteremmel, irodákkal, a pincehelyiségben pedig további kiszolgáló funkciókkal bővült a galéria az Újbuda Kulturális Városközpont elnevezésű, 2011-ben elindított programnak köszönhetően. A hét hónapig tartó felújítási munkálatok során egy nagyobb koncertterem is kialakítottak.

Újbuda Önkormányzata ünnepélyes megnyitón adta át a kerület megújult kulturális színterét, Hoffmann Tamás polgármester nyitotta meg a kibővített B32 Galériát és annak első tárlatát. - Nagyon örülök, hogy a Gomba átadása után ez a kiállítás is megnyílhat, hiszen semmi nem szimbolizálhatja olyan jól a KVK-t, mint az abban alkotó művészek. Azt, hogy a kerület vezetése és az itt működő kulturális és civil szervezetek, intézmények, galériák, kiállítóhelyek között elindult a párbeszéd, mérföldkőnek tartom – mondta a polgármester.

A galéria felújításának egyik központi eleme volt, hogy összeköttetést biztosítson az Újbuda Kulturális Városközpont Programban szintén megújult Gárdonyi térrel. A megvalósult térrendezés lehetővé teszi, hogy a B32 Galéria kulturális eseményei kikerüljenek a közterületre, a ház előtti Gárdonyi térre is.

A B32 Galéria összahangban lesz a tematikus rendezvénysorozatokkal, programjaiban ügyel helyi hagyományok megteremtésére, ápolására is. Ez a tematika szoros együttműködést képzel el a helyi alkotóközösséggel, egyedülálló lehetőségeket teremtve a kerületben élő és alkotó művészeknek, szakembereknek.

Bosznai Tibor a Hadik Kávéház, valamint a Szatyor Bár és Galéria művészeti vezetője elmondta, hogy az önkormányzattal már tavaly elkezdődött az együttműködés és több közös projekt után a B32 Galéria az egyik legjelentősebb állomása a partnerségnek. Mint mondta, büszke arra, hogy új civil szerveződésük, a Kulturális Tizenegy Egyesület már most meghatározó művészeti és közösségi alkotó szerepet tölt be a kerület életében, és a megnyílt tárlat olyan művészek munkáit is fel tudja sorakoztatni, mint Gross Arnold, Konok Tamás, vagy éppen a Faur Zsófi Galéria tehetségei. A KÖZ/TÉR/KÉP - a közösségi élet lenyomatai című kiállítás május 22-ig tekinthető meg.

Az átadással az Újbuda Kulturális Városközpont Program (KVK) szintén lezárult, és teljesítette az Európai Uniós támogatással megvalósult projekt célkitűzéseit, és egy új kulturális központtal tette gazdagabbá Budapest városát.

Újbuda