Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Indul az új évad az A38-on

Kultúra   |   2007, szeptember 10 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Én városom, azaz a My city az A38 által kezdeményezett, a fővárosi önkormányzat által is támogatott fesztiválsorozat, amelynek fő célja, hogy Európa jelentős városainak kultúráját mutassa be, sajátos szemszögből. Az A38 Hajó induló évadáról tartott tájékoztatást Demszky Gábor főpolgármester és Bognár Attila, a szórakozóhely vezetője.

A hajón először Prága mutatkozott be, majd Varsó, a fesztivál pedig idén útra kelt: szeptember 5-7-ig Budapest mutatkozott be Varsóban, jövőre Amszterdam a célpont, hozzánk pedig a moszkvaiak érkeznek. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón felvetette, érdemes volna ennek keretében egy időre Budapestre áttelepíteni a Bulgakov-házat. Az orosz kulturális eseményeket harangozza majd be a Millenárison az az amatőr fotókiállítás, amelyre idén ősszel kerül sor.

Az ősz egyik kiemelkedő eseménye volt a hétvégén megrendezett 3. Újbuda Jazz Fesztivál, amelynek az A38 a Fonóval és a MU Színházzal együtt adott otthont. Az Újbuda Jazz Fesztivállal egy folyamatosan bővülő, emelkedő színvonalú, lassan nemzetközivé váló programsorozat létrehozása volt a szervezők szándéka, egy olyan fesztivál létrehozása, amely bekapcsolja Újbudát a nemzetközi dzsesszélet vérkeringésébe, bemutatja, hogy hol tart ma a szabad improvizációs zene. A hajón fellépett - többek között - a Tóth Viktor Tercett, a legendás Doppelmoppel az egykori NDK-ból, és a Grencsó Kollektíva is.

Az A38 Hajó szeptemberben újult erővel és a megszokott lendülettel veti bele magát a budapesti koncertélet szervezésébe. Eszelős francia sanzonmetál, európai avantgárd dzsessz, az ország legjobb bigbandje, cseh ska és lengyel hip hop - körülbelül ez az, amit első körben ajánlanak, hiszen a program még nem végleges. A láthatáron van a Barbaro, a Treshold, a Kingdom Come és még sok más fellépő. Bognár Attila elmondta, egyik legnagyobb eredményüknek azt a több száz broadcast minőségű felvételt tartják, amelyek a hajón tartott koncertekről készültek, és amelyek közül szép számmal sugároznak a televíziók is. Az új szezonban bizonyára bővülni fog ez a lista is.

Az A38 vezetői igyekeznek a lehető legtágabban értelmezni a kultúra fogalmát, így a kínálatba nem csak a dzsessz vagy a könnyűzene fér bele, hanem a gasztronómia is. Az állóhajó éttermébe nyáron új főszakács érkezett Vipler György személyében. A séf a legnagyobb hangsúlyt a halakra, salátákra és más könnyedebb ételekre kívánja helyezni, úgy, hogy mellette a hagyományos ételek se hiányozzanak az étlapról.

RM, Újbuda ÚJSÁG (2007. 09. 10.)