Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 30. kedd, Katalin, Kitti

UFO-k és Ruttkafák

Kultúra   |   2008, június 19 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ruttka Ferencnek a világ minden táján vannak ismerősei.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Tető Galéria fennállásának legnagyobb szabású kiállítására került sor június elején. A kiállító Ruttka Ferenc neve már önmagában is tömegeket vonzott a terembe, ám arra a családias légkörre senki nem számított, amely a megjelenteket fogadta. 
Szász Endre özvegye, Lula asszony nyitotta meg a különleges kiállítást, aki nemcsak ecsetkezelési érdemeit méltatta a festőnek, hanem személyes élményeiről is beszámolt a megjelelenteknek, ugyanis - bár sokan nem tudnak róla - Szász Endre és a kiállító nagyon jó barátok voltak. 

Ruttka Ferenc méltán elismert nemzetközi hírű festőművész, hajdanán Csók István tanítványa volt a Képzőművészeti Főiskolán. Tanulmányai befejeztével a MAFILM-nél dolgozott, többek között Keleti Márton, Fábry Zoltán, Jancsó Miklós filmjeihez készített díszleteket. 
Bejárta a világ nagy részét, sokáig dolgozott díszlettervezőként, itthon és Münchenben egyaránt, de jazzdobosként is komoly nevet szerzett magának. Olyannyira, hogy ez a név még a világszinten is nagy elismerésnek számító Who's who?-ba is bekerült. 

Képein sajátos technikával hordja fel az olajfestéket, amely dinamikus ecsetvonásokként hat, majd az így nyert felületre festi vagy karcolja motívumait: fákat, profetikus és mitikus emberalakokat, bibliai történeteket idéző arcokat. Színharmóniái felismerhető, összetéveszthetetlen egyéni jegyeket hordoznak. 
Jellemzően zöld-kék-barna színeket használ, de tragikus felhangú profetikus ábrázolásain a vörös és a fekete - a jó és rossz küzdelme - szimbolikus értelmet nyer. Festői műveit a dzsessz dallamvonulataihoz hasonlóan szabadon áramló vonalak alakítják, rétegei az egymás után megszólaló hangszerek együttes hangzását idézik érzékletesen. 

"Ruttkafák" sorát alkotja meg mintegy tragikumot hordozó önarcképként, a valódi önarcképek mellett. Fa-ábrázolásai - nyilatkozatai szerint - második jelentést is hordoznak, egyben a savas esők okozta erdőpusztulásokra figyelmeztető felkiáltó jelek. 
"Béke akkor lesz, ha a fegyverek arzenálját a művészet váltja fel. Művészetemben az ember és a fák játsszák a főszerepet. Vallom, ha fák, növények nem lesznek, mi is meghalunk" - mondja. 

Biztos kezű grafikus. Barátairól, ismerőseiről készített lendületes portréi találó jellemrajzok. Szereti ha műveibe belecsempészhet egy-egy ismerős arcot. Ha a Tető Galéria falait borító alkotásokat szemlélik, akkor külön feladatot jelent, hogy felfedezzék a művek között fel-felbukkanó hírességeket, mint Teller Edét, Szandit, vagy a mester egyik tanítványát, Benkő Dánielt, aki a megnyitó ünnepélyre személyesen is ellátogatott. 
Ugyanúgy, mint másik tanítványa, a közelmúltban megözvegyül Fehér Anettka, aki legjobb barátja, Terry Black kíséretében jelent meg a rendezvényen. 

Mint kiderült, Ruttka Ferencnek rengeteg ismerőse van. Lehet is, hiszen az ismert festőművész többet költ postára, mint bármi másra. Semmi túlzás nincs abban, ha kijelentjük, levelezésben áll az egész világgal. Ennek megfelelően ő is rengeteg levelet kap. Nem is akármilyeneket, nem is akárkiktől. 
Levelezési partnerei közül néhány név: Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Pablo Casals, Richard Burton, George Bush, Neil Armstrong, Arnold Schwarzenegger, Elizabeth Taylor, XVI. Benedek pápa. S még sorolhatnánk, hogy hány világnagyság kapott és kap egy-egy Ruttka-festményt és mellé egy levelet, amelyben, felhívja a figyelmüket, hogy a fegyverkezési költség egy ezrelékét a környezetvédelemmel foglalkozó művészeknek ajánlják fel. 

Ruttka nyilvántartja a világ nagy politikusainak, művészeinek, sportolóinak, nevezetes évfordulóit, s ilyenkor meglepi őket festményeivel, amelyeket a postán felad részükre. Miért teszi, hiszen ezért nem kap köszöneten kívül egy fillért sem? "A magyar ecset diplomatájának érzem magam, fontosnak tartom, hogy megismerjenek mindenütt a világon. Jó érzés az a tudat, hogy képeim ott lógnak az államfők, világhírű művészek szobájában" - mondja Ruttka Ferenc. 
De nemcsak ez teszi őt boldoggá, hanem az is, ha jótékony célból adakozhat. A Tető Galériában most kiállított darabokat is karitatív tevékenységre szánta. Mint mondja, az eladott képek összegének felét a kínai és a mianmare-i földrengés károsultjainak javára szeretné fordítani.

Gigi-Újbuda TV (2008. 06. 19.)