Kultúra

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 8. szerda, Mihály

A gasztrokádári rendszertől a plázagasztronómiáig

Kultúra   |   2013, március 4 - 14:28
Nyomtatóbarát változatSend by email
Beszélgető estet rendezett az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség XI. kerületi szervezete a KDNP Karinthy Frigyes út 9. szám alatti irodájában. A magyar gasztronómia múltja, jelene és jövője volt a március elsejei est témája. Az előadást Vinkó József gasztronómus tartotta.

- Az a helyzet, amiben vagyunk, egy kettősségből fakad. Egyrészt örököltünk mindent a gasztrokádári rendszerből. Ez azt jelentette, hogy nem a minőség volt fontos, hanem a mennyiség. Mindenki azt hitte, hogy ettől megszabadulunk, ehelyett ehhez megkaptuk még a plázagasztronómiát. Tehát a meglévő régi rosszhoz hozzá tettük, ami az újban rossz. A fast food találkozott a másik igénytelenséggel. Mit is jelent a gasztrokádárizmus? Elvágták a gyökereinket, a termelőket gyakorlatilag meghalasztották. Magyarországon probléma bárányt, nyulat szerezni. Alapvető élelmiszerekről a tengelici spárgáról, az articsókáról, azt sem tudják az emberek, hogy micsoda. Tehát kialakult egy igénytelen, alulinformált, sajnos tájékozatlan és ma már fizetésképtelen vendégsereg - kezdte az estét Vinkó József.